Nyheter

 1. Katarina Peters tar över rollen som VD för NordiCare

  Click here for English

   

  Den 1 augusti 2023 tillträdde Katarina Peters som ny VD och ansvarar nu för NordiCares fortsatta utveckling och resa framåt. Efter mer än ett år som Vice-VD är Katarina redan väl insatt i rollen och mer än redo att ta bolaget till nästa nivå.

   

  Helena Peters som varit VD sedan bolaget startades 2004 är fortsatt en stor del av NordiCare, men nu i rollen som grundare och Creative Director. Helena har varit den som byggt upp NordiCare till det branchledande företag det är idag. Hon har dessutom gjort ett enastående jobb i rollen som VD. Helena kommer fortsatt att vara en stor tillgång och viktig i bolagets utveckling framåt.

   

  Katarina har varit en del av NordiCare i nästan tio år, där de senaste åren inneburit ansvar för både produktutveckling och marknadsföring. Katarinas erfarenhet av att leda, planera och strukturera i kombination med hennes ödmjukhet, kunnande, nytänk och driv kommer göra henne till en uppskattad och framgångsrik VD.

   

  – Jag känner mig förväntansfull och tacksam över förtroendet att få fortsätta min resa med NordiCare i rollen som VD. Mitt fokus kommer att ligga på att fortsätta bygga och utveckla NordiCare-teamet och våra produktsortiment. Företaget befinner sig i en spännande expansionsfas och jag är väldigt stolt över vårt team och vad vi åstadkommit under de senaste åren. För mig och mina kollegor är det största motivationen att vårt arbete gör skillnad för människor, att våra produkter förbättrar vardagen för dem som behöver ett hjälpmedel under behandlingstiden efter ett ingrepp eller skada, eller för dem som har behov av ett stöd genom hela livet, säger Katarina.

   

  Vi välkomnar Katarina till sin nya roll och önskar henne stort lycka till. Tillsammans fortsätter vi på NordiCare vårt viktiga arbete med att utveckla användarvänliga produkter som gör skillnad. Målet är som alltid att göra vardagen enklare för användare och profession samt att bidra till en bättre vård.

  Läs mer
 2. NordiCares lagerteam presenterar återigen en extremt hög leveranssäkerhet

   

   

  Läs mer
 3. Ny studie visar på fördelarna med en stabil kompressionsbh efter bröstcanceroperation

  Forskaren och onkologisjuksköterskan Malin Backman har 17 års erfarenhet av cancervård. Hon är specialistsjuksköterska inom Tema Cancer vid Karolinska Universitetssjukhuset samt medicine doktor och universitetsadjunkt vid Karolinska Institutet. Malin såg behovet av att kunna ge bröstcanceropererade patienter svar om rätt bh utifrån forskningsresultat istället för baserat enbart på erfarenhet. Så uppkom idén om en studie som undersöker vilken typ av bh som var mest effektiv att lindra symtom efter en bröstcanceroperation. I studien utgår man från patienternas behov där målet är att minska symtom och öka livskvaliteten efter bröstcanceroperation. Malin menar att forskningsresultaten fått en direkt klinisk betydelse och nytta för patienterna på Karolinska. De erbjuds nu den stabila bh:n med kompression. Läs hela studien här. 

   

  NordiCares stabila postop-bh Mirabelle var den mest effektiva för att minska smärta efter operationen och upplevdes som mer bekväm. Den gav ett bra stöd och därmed ökad trygghet och rörelseförmåga efter operationen. Läs mer om Mirabelle postop-bh här.

   

   

  Sammanfattning av studien

   

  • Att använda en stabil bh med kompression är det optimala evidensbaserade valet för att minska smärta efter bröstcanceroperation jämfört med mjuk bh.

   

  • En stabil bh med kompression ökar patientens rörlighet, komfort och känsla av trygghet efter bröstcanceroperation.

   

  • Fördelen med mindre smärta efter bröstcancerkirurgi har hög klinisk relevans för patienten att förbättra återhämtningen och livskvaliteten.

   

  Syfte


  Studien syftade till att jämföra två olika postoperativa bh:ar efter bröstcanceroperation och utvärdera deras inverkan på resultatsmärta.

   

  Metod


  Studien inkluderade 201 patienter schemalagda för bröstbevarande kirurgi. Deltagarna randomiserades till antingen en mjuk bh eller stabil bh med kompression. Patienterna rekommenderades att använda bh:n 24 timmar om dygnet i 3 veckor, registrera daglig smärta (NRS), analgetikaanvändning och timmars användning av bh.

   

  Resultat


  Uppföljning slutfördes av 184 patienter. Bland dessa rapporterade patienter randomiserade till den stabila bh:n med kompression signifikant lägre smärtpoäng än de som randomiserades till den mjuka bh:n. Patienter som använde den stabila bh:n med kompression rapporterade signifikant högre nivåer av komfort, känsla av trygghet under aktivitet, mindre svårigheter att röra armen samt stöd och stabilitet för det opererade bröstet jämfört med de som använde den mjuka bh:n.

   

  Slutsats


  Att använda en stabil behå med kompression är det optimala evidensbaserade valet efter bröstcanceroperation för att minska kvarvarande smärta 3 veckor efter operationen, vilket ökar rörligheten, komforten och känslan av säkerhet.

   

  Trial registration number

   

  NCT04059835 at www.clinicaltrials.gov.
   
  Läs mer
 4. Kompression efter estetisk eller rekonstruktiv plastikkirurgi

  Som plastikkirurg, läkare eller sjuksköterska inom estetisk kirurgi vill man ge sina patienter bästa möjliga helhetsupplevelse. I samband med operationer av bröst, buk, stuss och ben har vi ett brett utbud av kompressionsprodukter. De bidrar till att ge patienten en bekväm och effektiv återhämtning, med ett bättre resultat. Produkterna kan användas direkt efter operationen och under hela återhämtningen. Kompressionen hjälper till att förbättra blodcirkulationen och lymfsystemets cirkulation. Patienten får en bättre läkning samt minskad risk för komplikationer.

   

  Rätt bh efter Bröstkirurgi

   

  Efter en bröstoperation rekommenderas att patienten använder en postop-bh som ger rätt stöd och lämplig grad av kompression. Det är kliniskt bevisat att rätt typ av bh ger bättre behandlingsresultat. I en nyligen gjord forskningsstudie visade sig Mirabelle postop-bh vara den mest effektiva typen av bh för att lindra symptom och öka rörelseförmågan efter en bröstoperation. 

   

  Det är viktigt att den bh som används efter operationen varken skaver eller trycker mot den känsliga huden. Därför har våra bh:ar inga irriterande sömmar samt är gjorda i extra mjuka och skonsamma material, godkända enligt OEKO-TEX® standard 100.

   

  Designen är framtagen för att bh:arna enkelt ska kunna sättas på och justeras, både för patient och för vårdgivare. Mirabelle, Klara och Victoria är exempel på helt öppningsbara postop-bh:ar som knäpps framtill, det gör dem smidiga att ta på och av, även om patienten ligger ned. Sandra är en något nättare bh med mindre stöd och bärs ofta som en steg-2-bh.   

   

  Gördel efter bukplastik

     

  Efter en bukplastik eller fettsugning av magen ger en postoperativ gördel avlastande stöd, kompression och smärtlindring. Gördeln hjälper huden att dra ihop sig på ett jämnt och fint sätt och den minskar risken för bland annat ödem, nekros, infektioner, bråckbildning och uppsprickning av ärr.

   

  För en bekväm och effektiv återhämtning är det viktigt att gördeln ger rätt stöd och grad av kompression samt passar patientens figur och behov. Våra gördlar finns därför i flera olika modeller, höjder, storlekar och material. Tack vare den långa fästytan hos flera av gördlarna kan kompression och passform enkelt justeras efter behov och en del gördlar går att klippa till önskad höjd och form. Alla gördlar stängs och öppnas med kardborre, vilket gör det smidigt att byta sårförband utan att patienten behöva lyftas. Mångsidigheten och flexibiliteten hos våra postoperativa gördlar är något vi ser underlättar användandet, både för patient och vårdgivare.

   

  AbdoCare är en av våra mest flexibla och uppskattade postop-gördlar där kardborren fäster över hela tygets yta. ViraX2 och Virax3 är två andra populära gördlar med sitt släta, mjuka och stabila material. De har dragband som enkelt dras åt och vinklas till önskat stöd.

   

   

  Kompressionsplagg efter bukplastik

   

  I samband med mindre bukoperationer och fettsugning rekommenderas patienten att använda kompressionsplagg för en så bekväm och bra läkning som möjligt. Vår kompressionsbody Daisy är helt öppningsbar och är därför enkel att ta på direkt efter operationen. Daisy justeras smidigt i storlek och kompression med hysk- och hakknäppning i tre steg.

   

  Alla våra kompressionsplagg har formstickade zoner för att ge rätt stöd och kompression där det behövs. Våra bodies Daisy,

  Läs mer
 5. Gravidövningar

  Övningar under graviditet

   

  Att stärka kroppen i samband med graviditet är bra för att förbereda den inför förlossningen. Träning kan även bidra till att minska problem med till exempel sömn, hållning och ryggsmärtor. När du tränar ökar kroppens styrka, rörlighet och kondition, vilket gör att risken för skador och komplikationer i samband med förlossningen minskar. Träning gör också att man som gravid ofta mår bättre mentalt och får energi. Mammor som tränat regelbundet under graviditeten har ofta mindre komplikationer, förlossningsskador och minskat behov av smärtlindring. Återhämtningen efter förlossningen sker också ofta snabbare om du gjort styrkeövningar. Det är dock viktigt att man som gravid gör rätt typ av övningar.

   

  Här är fyra enkla övningar som är bra att göra när du är gravid. Använd gärna ett gravidbälte som extra stöd för bäckenet i övningarna och gör endast de övningar som känns bra för dig.

   

   

  Hälsande hunden

   

  Stå på alla fyra med räta vinklar och sträck vänster arm och höger ben rakt ut. Undvik att vrida på höfterna. Skifta långsamt arm och ben diagonalt och upprepa. Tänk på andningen.

   

   

  Höftlyft

   

  Ligg på rygg med benen böjda. Lyft höften uppåt så att kroppen blir rak och sänk långsamt ner efter en till två sekunder. Upprepa övningen. För att göra övningen lite mer utmanande kan man prova att placera fötterna på en pall eller bänk.

   

   

  Knäböj

   

  Ställ dig stadigt med fötterna lite isär och med rak hållning. Dra bäckenet bakåt en aning. Höften får inte vara vriden utan ska vara parallell med fötterna. Böj knäna långsamt som om du skulle sätta dig ner, till ca 90 grader och gå sen långsamt upp igen till stående. Knäna ska vara åt samma håll som fötterna under hela övningen. Vikten bör ligga på mitten eller bak på fötterna. Tänk på andningen. 

   

   

  Katten och kon

   

  Ställ dig på alla fyra med ben, armar och knän i räta vinklar. Ha benen och armarna lite isär. Pressa händerna mot golvet. Andas sen in och lyft långsamt bröstet fram och upp. Låt skulderbladen sjunka ner i ryggen och ha blicken uppåt. Andas därefter ut och skjut upp ryggen allt vad du kan. Dra in naveln. Hakan ska peka in mot bröstet och svanskotan ned mot golvet. Skjut ryggen i en båge uppåt som en katt. Lyft återigen bröstet framåt vid inandning och upprepa.

   

  Läs mer
 6. Patientstudie: Signifikant minskad smärta med NordiCares postoperativa gördel

  Studie visar att NordiCares postoperativa gördel minskar smärta efter laparotomi

   

  Studien “Effect of an elastic girdle on lung function, intra-abdominal pressure, and pain after midline laparotomy: a randomized controlled trial”  visar på positiva effekter av postoperativ gördel. Patienter som genomgår laparotomi och använder en individuellt utprovad prefabricerad gördel postoperativt, har enligt studien signifikant minskad smärta jämfört med patienter utan gördel. Studien är gjord av L. Clay, U. Gunnarsson, K. A. Franklin och K. Strigård.

  I studien användes LyftPlus från NordiCare.

   

  Att använda gördel kan därmed ses som en kostnadsbesparande åtgärd, i och med lägre morfindosering och snabbare mobilisering. Studien är registrerad på Clinicaltrials.gov, nummer NCT01517217 och godkändes i januari 2014 och är publicerad i International Journal of Colorectal Disease (Springer Berlin Heidelberg).

   

   

  Sammanfattning av studien

   

  Syfte

   

  För patienter innebär laparotomi smärta i operationsområdet, svaghet i bukmuskler, minskad lungfunktion och smärta vid hostning. Effekten av att använda gördel som host-stöd efter bukoperationer har varit omtvistat och det vetenskapliga underlaget svagt och motsägelsefullt.


  Hypotesen i denna nyligen publicerade randomiserade studie är att användning av prefabricerad gördel postoperativt efter laparotomi ger patienten bekvämt host-stöd utan att inverka negativt på andningsförmågan, att den minskar smärta och att den är lätt att använda. Det finns ingen tidigare studie som undersökt effekten av prefabricerade gördlar.

   

  Metod

   

  48 patienter inkluderades och randomiserades till två grupper, en med prefabricerad gördel postoperativt (23) och en utan (25). Patienterna var över 18 år med ett planerat medellinjesnitt över 12 cm i området för naveln. Både benigna och maligna diagnoser accepterades. Patienter med demens eller behov av långvarig syretillförsel exkluderades. Den prefabricerade gördeln heter Lyft Plus, levereras av NordiCare, och valdes då den är enkel att applicera, har bred karborreförslutning och saknar besvärande sömmar vilket är viktigt för bekvämligheten. Vid behov kan ett hål enkelt klippas för stomi utan att den stödjande funktionen försämras. Produkten finns i fem storlekar och provas ut av en erfaren sjuksköterska för optimalt stöd utan att påverka andning.


  Lungfunktion mättes dagen före operation med PEF och host-PEF och sedan postoperativt dag 1-5. Även den forcerade vitalkapaciteten, FVC, och den maximala volym som kan andas ut under första sekunden, FEV1, uppmättes samtidigt som PEF. Smärta mättes med VAS dagen före operation och sedan två gånger om dagen postoperativt dag 1-5. Även The Ventral Hernia Pain Questionnaire (VHPQ) besvarades dagen före operation samt dag 5 postoperativt. Det intraabdominella trycket mättes via kateter i urinblåsan hos de patienter som erhållit epiduralanestesi. Läkningsförmågan utvärderades med hjälp av fotografier.

   

  Resultat

   

  Båda grupperna visar på signifikant nedgång i andningsförmåga efter operation. Inga signifikanta skillnader uppmättes när det gäller andningsfunktion mellan grupperna i resultat för PEF, host-PEF, FVC och FEV1. Resultatet talar för att nedgången i andningsfunktion och hostförmåga efter operation beror på andra orsaker än gördel såsom anestesi och/eller kirurgi. Inte heller det intraabdominella trycket eller läkningsförmågan visade på några signifikanta skillnader. Däremot när det gäller smärta visar studien att gruppen som bar gördel har signifikant mindre smärta dag 5 postoperativt och de patienter i gördelgruppen som behövde morfin doserades med signifikant lägre dos än gruppen utan gördel.

   

  Patienter som genomgår laparotomi och använder individuellt utprovad prefabricerad gördel postoperativt har signifikant lägre smärta och kan därför ses som en kostnadsbesparande åtgärd i och med lägre morfindosering och snabbare mobilisering.

   

  Studien finns i sin helhet på engelska här. Se också www.clinicaltrials.gov, nummer NCT01517217.

  Läs mer
 7. 10 tips för en bättre hållning

  Dålig hållning är vanligt och beror ofta på att man har ett statiskt eller stillasittande jobb, tränar för lite eller spenderar mycket tid framåtlutat åt skärmar. Det är framför allt hur vi lever och vad vi gör som påverkar vår hållning, så med rätt träning och kunskap kan du själv se till att få en god hållning.

   

  Det finns många fördelar med bra hållning:

  • Bättre andningsförmåga. Syreupptagning och djupandning påverkas positivt.
  • Minskad risk för smärta i rygg och nacke. 
  • Bättre matsmältning. De inre organen får bättre förutsättningar att smälta maten.
  • Minskad risk för huvudvärk. Forskning visar att ett framskjutet huvud riskerar att ge huvudvärk.
  • Minskad risk för stelhet i axlar, bröst, rygg och nacke.
  • Man blir piggare. Vid dålig onaturlig hållning måste musklerna jobba mer och tar energi.
  • Stresshormonet kortisol minskar.
  • Bättre blodcirkulation.
  • Koncentrationsförmågan ökar tack vare att syretillförseln till hjärnan blir bättre.

   

  10 enkla tips för att undvika dålig hållning:

   

  1. Träning

  Träna hela kroppen med allsidig träning. Träning av mage och rygg är speciellt viktigt samt att träna de korta musklerna med exempelvis yoga och stretchning. En övertränad bröstmuskulatur kan dock få axlarna att dras framåt och ge dålig hållning.

  2. Vardagsmotion

  Att gå promenader och i trappor tränar upp sätesmuskulaturen som bidrar till bättre hållning. Det är viktigt med bra skor.

   

  3. Försöka undvika annan smärta

  Smärta i andra delar av kroppen kan göra att man kompenserar med en annan kroppsdel och på så sätt snedbelastar. Lindra exempelvis ryggont med ett ryggstöd.

   

  4. Hållningsväst

  En hållningsväst håller tillbaka axlarna och avlastar musklerna. Den påminner också om att sträcka på ryggen.

   

  5. Sitt rätt på arbetsplatsen

  Variera positionen och sitt rakt upp och svanka ryggen. Se till att ha stöd för handlederna om man sitter mycket.

  6. Röra sig regelbundet vid stillasittande jobb

  Pausa från sittande arbete genom att göra rörelseövningar, stå upp eller gå. Sträck på dig och bli så lång du kan.

   

  7. Var uppmärksam på tidiga symptom

  En dålig hållning som inte uppmärksammas och avhjälps kan ge långdragna besvär med värk i rygg, axlar eller nacke.

   

  8. Använd kudde och madrass som passar dig och din sovstil

  Kudden ska göra att ditt huvud följer ryggradens linje. En tunnare kudde om du sover på rygg och en tjockare om du sover på sidan.

  En fast madrass bidrar till att hålla ryggraden i rätt position.

   

  9. Tänk på ditt rörelsemönster

  Tänk på hur du går och hur du lägger tyngden. Undvik högklackat som ökar belastningen på knän, fötter, leder och höfter.

   

  10. Djupandas och sträck medvetet på dig

  Att andas djupa och långa andetag kan bidra till bättre hållning. Magen ska röra sig ut och in.

   

  Läs fler atiklar om rygg- och hållningsproblem

   

   

   

   

   

   

   

  Läs mer
 8. Karpaltunnelsyndrom

  Karpaltunneln går genom handleden. Den är en passage för nerver som leder ut till muskler som böjer fingrarna. Karpaltunnelsyndrom kallas det när den nerv (medianusnerven) som går genom karpaltunneln kläms ihop. Oftast är det en svullen handled som gör tunneln trängre och då skapar ett tryck på nerven. Svullnaden kan komma från en skada i handleden, reumatiska och inflammatoriska ledsjukdomar eller i samband med graviditet och andra hormonförändringar.

   

   

  Vanliga symptom vid karpaltunnelsyndrom

   

  Karpaltunnelsyndrom kan ge känselstörningar, nedsatt rörelseförmåga, domningar och stickningar i fingrar och hand. Symptomen börjar ofta nattetid med domningar i tumme, pekfinger eller ringfinger. Senare blir ofta domningarna mer frekventa, även dagtid. Det kan vara svårt att greppa föremål och man kan bli fumlig och svag i handen, framför allt i tummen. Värk i hand och handled kommer ofta lite senare och kan ibland stråla upp mot axeln.

   

   

  Lindra smärta och domningar

   

  Karpaltunnelsyndrom är relativt vanligt och brukar gå över med tiden. Risken att drabbas är större om man har diabetes, ledgångsreumatism eller hypotyreos och det drabbar oftare den hand som används mest. För att lindra symptomen är det bra att vila händerna och undvika att överbelasta, speciellt den mest använda handen. Ett handledsskydd med skena kan hjälpa till att avlasta och hålla handlederna raka så att nerven inte kläms. Handledsskyddet kan användas bara på natten eller hela dygnet vid behov. Skenan i skyddet har en viktig funktion att stabilisera och hålla handen i neutral position.

   

  Läs fler atiklar om handleden

  Läs mer
 9. Snabb och effektiv hjälp vid bråck

  Ett bråck hos vuxna försvinner inte av sig själv, därför kan bråck som gör ont eller ger obehag behöva behandling. Man kan minska smärtan och besvären genom att hålla tillbaka bråcket med hjälp av en bråckgördel, ett bråckband eller bråckbyxor. I de fall bråcket inte går att hålla tillbaka, görs istället ett kirurgiskt ingrepp. Många upplever det som bekvämt och tryggt att använda någon form av stöd vid bråck, oavsett om det används i stället för, efter eller i väntan på operation.

  Vid besvär av så kallade främre bukväggsbråck som ärrbråck, navelbråck eller epigastricabråck rekommenderas en gördel. Bråckgördeln sitter runt buken och ger bekvämt stöd och smärtlindring åt bråcket. Gördlarna Smidig, Lyft och ViraRak är exempel på effektiva bråckgördlar. Ärrbråck är vanligt efter bukoperation, men genom att använda en bråckgördel direkt efter operationen går det att förebygga att ett bråck uppstår. Gördeln hjälper också till att förbättra rörligheten och minska smärtan efter operationen.

   

  Bråck kan även uppstå efter en stomioperation. Vid stomibråck ger gördlarna Form, ViraRak, StomiSoft eller StomiBas bra stabilitet och stöd. Dessa gördlar kan även hjälpa till att hålla stomipåsen på plats samt förebygga bråck. I StomiSoft, StomiBas och Vira kan man dessutom klippa hål att trä stomipåsen genom, om man föredrar eller behöver ha påsen utanpå gördeln.

   

  Ljumskbråck som inte opereras kan lindras med ljumskbråckbältet Balder. Balder ger ett diskret och bekvämt stöd som håller tillbaka bråcket, det finns både för dubbelsidigt och enkelsidigt ljumskbråck. Även bråckbyxor ger effektivt stöd vi ljumskbråck. Byxorna Loke, Frej och Freja har pelotter för att hålla emot ett ljuskbråck. En annan variant av bråck är pungbråck. Vid pungbråck används byxan Tor eller Vidar för att lyfta och ge maximalt stöd där det behövs.

   

   

  Läs om bråck på Vårdguiden

  Läs mer
 10. Frågor och svar om kompression efter operation

  Efter ett kirurgiskt ingrepp rekommenderas att man använder kompression över det opererade området. Här får du svar på några vanliga frågor om hur och varför.

   

  När ska jag använda kompression?

   

  Kompression hjälper efter estetisk eller kosmetisk operation av exempelvis buk, stuss, bröst, ansikte, arm eller lår. Kompression hjälper även vid rekonstruktiv kirurgi i samband med bland annat cancer eller olyckor.

   

  Hur ger jag kompression?

   

  För att ge komperssion efter en operation kan man använda ett kompressionsplagg. Det är ett klädesplagg som sitter tight mot huden i syfte att främja läkning och förbättra resultatet efter en operation. De är gjorda i elastiska tyger som ger konstant och jämnt tryck på det opererade området och används efter operationer på olika delar av kroppen. Plaggen kan exempelvis vara i form av en byxa, bh, body eller tröja. I samband med kirurgi i buken ges kompression med hjälp av en gördel.

   

   

  Varför ska jag använda kompression efter min operation?

   

  Kompression efter ett kirurgiskt ingrepp ser till att förbättra och påskynda läkningen och säkerställer att resultatet av operationen blir så bra som möjligt.

   

  Här är fler anledningar till varför kompression rekommenderas:

   

  • Bättre och snabbare läkning på grund av att ökad hudtemperatur och bättre cirkulation. Syrerikt blod förs till det opererade området.
  • Minskad risk för blodproppar, som är en ovanlig men farlig komplikation efter operation.
  • Ett kompressionsplagg eller gördel täcker och skyddar snittet och eventuella förband och håller bakterier borta.
  • Risken för inflammation, svullnad, vätskeansamling, blödningar och blåmärken minskar.
  • Smärta lindras.
  • Trycket gör det ofta mer uthärdligt att hosta, skratta eller nysa.

   

  Hur använder jag ett kompressionsplagg?

   

  Man brukar rekommendera att använda plagget så mycket som möjligt under de två första veckorna efter operationen, dygnet runt. Men exakt hur länge och mycket beror på typen av operation och vilka råd din kirurg ger. Många får rådet att bära plagget i 4-6 veckor, även när du sover de första veckorna. Efter några veckor går det ofta bra att ta av plagget några timmar per dag eller halvdagar. Ibland kan man få rådet att använda plagget antingen på dagen eller på natten, många föredrar då att sova med det. Ju mer man använder kompression, desto effektivare blir läkningsprocessen.

   

  Det är viktigt att se till att plagget sitter jämnt och inte veckar sig. Huden ska ligga slät under för att inte utveckla permanenta veck. Det är också bra att försöka stå och gå så mycket du kan. Sitter kompressionen för hårt kan blodcirkulation och läkning påverkas negativt. Ett milt stödjande tryck, som inte orskar smärta, är lagom. Du ska kunna utföra vardagliga sysslor utan att plagget ger obehag eller påverkar din andning, annars bör du prata med din kirurg.

   

  De flesta av våra kompressionsplagg går att tvätta i maskin i upp till 60 grader även om 40 grader rekommenderas för längre hållbarhet. Det kan därför vara bra att ha två plagg för att ha ett att byta med. Eventuellt vill man använda en mindre storlek när svullnaden minskat efter några veckor för att uppnå rätt kompression.

   

   

  Hur väljer jag rätt kompressionsplagg?

   

  Det finns plagg för nästan alla delar av kroppen, i flera olika modeller och material. Det är viktigt att välja ett kompressionsplagg som passar din behov och har bra kvalitet, passform och komfort. Ett plagg med dålig kvalitet

  Läs mer
Page
Search engine powered by ElasticSuite