Stomigördlar för fixering av stomibandage
och avlastning av stomibråck


Att underlätta din vardag är vårt mål. NordiCares stomigördlar är designade att ge fixering samtidigt som de ska vara sköna att bära. De finns i flera modeller för att passa olika behov. Gördlarna, som ibland även kallas stomibälte eller stödbälte, ska vara flexibla genom att ge rätt stöd och avlastning oavsett användningsområde. Man kan välja en mjukare gördel över stomipåsen eller en stadigare gördel där man klipper hål för stomibandaget så påsen ligger utanför gördeln. Att använda en gördel över stomin är bra i förebyggande syfte för att förhindra stomibråck.
Läs mer
short_text Filtrera keyboard_arrow_down

18 artiklar

Sida
StomiSoft 16 stomigördel
StomiSoft är en rak, elastisk stomigördel som ger ett bekvämt stöd vid stomi eller stomibråck. Gördeln har en oelastisk...
580 kr
StomiTube fixeringsgördel, 3-pack
Mjuk fixeringsgördel i sömlöst, stickat material. För användning vid stomi och fixering av stomipåse. Gördeln har fickor framtill i nederkanten...
475 kr
StomiSoft 20 stomigördel
StomiSoft är en rak, elastisk stomigördel som ger ett bekvämt stöd vid stomi eller stomibråck. Gördeln har en oelastisk front. Enkel att förslu...
620 kr
STOMI BAS 16 gördel
Stadig stomigördel som ger ett stumt tryck, mothåll samt stöd och avlastning, även av parastomalt bråck. Den unika designen tillåter att hål, i...
595 kr

Tre bra gördlar vid stomi och stomibråck

Att underlätta din vardag är vårt mål. NordiCares stomigördlar är designade att ge fixering samtidigt som de ska vara sköna att bära. De finns i flera modeller för att passa olika behov. Gördlarna ska vara flexibla genom att ge rätt stöd och avlastning oavsett användningsområde.


STOMI BAS är en stadig stomigördel
som ger ett stumt tryck, mothåll samt stöd och avlastning vid den känsliga stomiöppningen. Används även för stöd och avlastning vid parastomala bråck. Den unika designen tillåter att hål, individuellt anpassat efter stomibandage, klipps i gördeln och gör det möjligt att bära bandaget utanpå gördeln. Det oelastiska materialet mitt fram stödjer effektivt bråcket och fransar sig inte, oavsett hur form och storlek på hålet klipps.


FIGUR SVART är en bekväm och effektiv gördel
som är lämplig att användas som mjuk stomigördel över stomi/stomipåse. Gördeln minskar risken för bråck samt ger stöd åt mindre bråck. Figur är mindre elastisk än StomiFix. Passar bra till sportaktiviteter och bad, då den "andas" och torkar snabbt. Gördeln är enkel att applicera och försluts med bred kardborrelåsning, vilket gör den lätt att justera till önskat stöd.


STOMIFIX är vår mjukaste fixeringsgördel.
Gördeln håller stomibandaget på plats. StomiFix har dubbelt material – det innersta lagret har hål för stomipåsen och det yttersta lagret viks och dras över påsen/stomibandaget som en ficka. StomiFix är som en ”tub” som man går i och ur, precis som ett par vanliga trosor eller kalsonger.

Hämta Gördlar & Bråckbyxor-broschyren (pdf)

Ett stomibråck är inte ovanligt hos dem som är stomiopererade. Bråcket syns som en utbuktning och kan variera i storlek. Det är mer vanligt hos kolostomiopererade (tjocktarmsstomi).

Man åtgärdar bara extremt svåra stomibråck med kirurgi eftersom det finns en risk att man får det igen. I litteraturen varierar förekomsten av stomibråck mellan 5-50 procent, men endast 10-20 procent av dessa kräver operation.

Det kan kännas bekvämare att bära någon form av stödbälte när man har bråck. Man kan välja ett mjukare bälte över stomipåsen eller ett stadigare bälte där man klipper hål för stomibandaget så påsen ligger utanför bältet. Vilket som fungerar bäst är mycket individuellt och det är därför bra att träffa sin stomisköterska eller läkare för att få råd om vilket som kan passa den enskilde. Att använda ett fixeringsbälte över stomin är bra i förebyggande syfte för att förhindra att ett bråck uppkommer, speciellt om man har ett tyngre arbete eller om man är kolostomiopererad.


Parastomalt bråck Du som har en stomi löper risk att drabbas av ett så kallat parastomalt bråck. Du upptäcker det som en utbuktning under huden vid stomin. Det kan varabra att veta att ett bråck aldrig försvinner av sig själv. Det måste opereras eller behandlas med gördel, annars kan det växa och medföra ytterligare problem. En stomigördel (kallas ibland bråckgördel, stomibälte eller stödbälte) används för att förebygga och behandla bråck. Gördeln håller tillbaka bråcket och förhindrar att det växer sig större. Du kan välja att ha den ovanpå stomibandaget eller klippa hål i gördeln så att stomipåsen ligger utanför gördeln. Vilket du väljer är individuellt och brukar bero på stomityp och hur ofta påsen ska tömmas. Läs mer om andra typer av bråck Stomi Bas, Lyft, Lyft Plus och Form finns på Apoteket och ingår i högkostnadsskyddet. Övriga gördlar kan antingen köpas här på hemsidan eller fås utskrivna av medicinskt utbildad personal. Hämta Gördlar & Bråckbyxor-broschyren (pdf)