Ett bråck hos vuxna försvinner inte av sig själv, därför kan bråck som gör ont eller ger obehag behöva behandling. Man kan minska smärtan och besvären genom att hålla tillbaka bråcket med hjälp av en bråckgördel, ett bråckband eller bråckbyxor. I de fall bråcket inte går att hålla tillbaka, görs istället ett kirurgiskt ingrepp. Många upplever det som bekvämt och tryggt att använda någon form av stöd vid bråck, oavsett om det används i stället för, efter eller i väntan på operation.

Vid besvär av så kallade främre bukväggsbråck som ärrbråck, navelbråck eller epigastricabråck rekommenderas en gördel. Bråckgördeln sitter runt buken och ger bekvämt stöd och smärtlindring åt bråcket. Gördlarna Smidig, Lyft och ViraRak är exempel på effektiva bråckgördlar. Ärrbråck är vanligt efter bukoperation, men genom att använda en bråckgördel direkt efter operationen går det att förebygga att ett bråck uppstår. Gördeln hjälper också till att förbättra rörligheten och minska smärtan efter operationen.

 

Hjälpmedel vid bråck

Bråck kan även uppstå efter en stomioperation. Vid stomibråck ger gördlarna Form, ViraRak, StomiSoft eller StomiBas bra stabilitet och stöd. Dessa gördlar kan även hjälpa till att hålla stomipåsen på plats samt förebygga bråck. I StomiSoft, StomiBas och Vira kan man dessutom klippa hål att trä stomipåsen genom, om man föredrar eller behöver ha påsen utanpå gördeln.

 

Ljumskbråck som inte opereras kan lindras med ljumskbråckbältet Balder. Balder ger ett diskret och bekvämt stöd som håller tillbaka bråcket, det finns både för dubbelsidigt och enkelsidigt ljumskbråck. Även bråckbyxor ger effektivt stöd vi ljumskbråck. Byxorna Loke, Frej och Freja har pelotter för att hålla emot ett ljuskbråck. En annan variant av bråck är pungbråck. Vid pungbråck används byxan Tor eller Vidar för att lyfta och ge maximalt stöd där det behövs.

 

 

Läs om bråck på Vårdguiden