Foglossningsbälten och bäckenbälten vid foglossning

Foglossningsbälten och bäckenbälten vid foglossning

Foglossningsbälten, bäckenbälten som hjälper dig som har foglossning under graviditet

Det är mycket vanligt med smärta i bäckenområdet och ländryggen under graviditet, upp mot 73% av alla kvinnor har smärta, de allra flesta i bäckenområdet. Detta brukar benämnas foglossning eller bäckensmärta och startar hos de flesta under graviditetsvecka 12-24. Smärtan kan komma efter långvarigt stående, gående och /eller sittande. Man kan också uppleva att höften låser sig. Orsaken till detta är okänd men hormonella, biomekaniska och beteendemässiga faktorer kan spela in. Har man varit gravid tidigare och haft smärta i bäckenområdet är det större risk att man får det igen under senare graviditeter. Smärtan går över hos de allra flesta efter förlossningen.

Smärta kring bäckenet? Då kan du ha drabbats av foglossning.

Cirka 20 % av kvinnorna får så stark smärta i bäckenområdet under sin graviditet, att de måste sjukskriva sig. Många upplever foglossningen som mycket begränsande och jobbig. Det beror ofta på att man har så ont att man varken kan gå som vanligt eller fortsätta jobba, man kanske inte heller orkar umgås med sin partner, familj eller vänner.

Vad kan jag göra för att minska besvären?

Smärta ska alltid tas på allvar och även om det är mycket vanligt med bäckensmärta går det att behandla effektivt. Enligt fysioterapeutiska riktlinjer är det stark evidens för att ett bäckenbälte minskar smärta och ökar möjligheter att klara av vardagens aktiviteter. Med andra ord bör du använda ett bäckenbälte om du har smärta i bäckenområdet. Det finns även stark evidens för att akupunktur minskar smärta vid bäckenledssmärta. Träning och fysisk aktivitet har begränsad effekt på bäckenledssmärta men det är så klart viktigt ur andra aspekter att upprätthålla god kondition och styrka, här kan ett bäckenbälte hjälpa dig att träna på det sätt som passar dig.

Vad är det för skillnad på bältet Mamma Fix och Mamma Mia?

Mamma Fix är ett stabilt foglossningsbälte som håller emot och fixerar.
Mamma Mia fungerar på samma sätt som Mamma Fix, men är bredare foglossningsbälte och ger ett extra lyft för den kraftigare mamman/större magen.

Båda bältena justeras kring mage/höft. För att hitta rätt storlek, mät runt höften på det bredaste stället.