Ryggstöd och ryggbälte vid ryggont

De allra flesta får någon gång i livet ont i ryggen

Uppskattningsvis har 80% av befolkningen en eller flera perioder av ont i ryggen, det gör att det är bland den vanligaste orsaken till besök hos läkare. 

Ett ryggstöd hjälper!

Det absolut bästa rådet för att förkorta perioden av ryggsmärta är att vara aktiv varvat med att vila. En förutsättning för att kunna vara aktiv är att lindra smärtan vid aktivitet. Det gör du enklast genom att använda ett ryggstöd / ryggortos. Ett ryggbälte för ryggen ger dig stabilitet och smärtlindring, avlastar spänd eller krampande muskulatur samtidigt som den bidrar till att hålla ryggen i en mer naturlig position. Ryggbältet gör också att du kan vara aktiv och på så sätt se till att muskulaturen får god cirkulation och belastningen minskar. 

Vilket ryggstöd skall jag välja?

NordiCare har flera olika modeller för att passa olika behov, diagnoser och kroppsformer. Har du smärta i ländryggen är det Bure, Atle, Multi eller Tuff du skall välja. Upplever du att du har dålig hållning eller smärta i bröstryggen välj Ballerina.

Bure finns i två höjder och kan därför vid behov ge stöd en bit upp i bröstryggen och passa längre personer. Passar även de personer med uttalad svank då skenorna i ryggen kan tas ut och formas individuellt efter ryggkonturen vilket också gör att Bure sitter mycket stabilt. Bure är omtyckt av de flesta som vill ha ett bra stöd.

Atle är den mest formbara ortosen samtidig som den ger mycket stabilitet. Den passar framför allt de som önskar bära ortosen hela dagarna och personer med kroppsform som kräver ett ryggstöd med extra bra passform, tex dig som har osteoporos. Atle finns i två höjder och både i svart och beige färg.

Multi är en låg modell som passar de personer som önskar ett extra stabilt stöd över ländryggen. Du kan enkelt variera hur mycket stöd du vill ha då den har extra bred kardborrlåsning fram. Ett enkelt och stadigt ryggbälte bra att använda hela dagen eller att ta på när du skall arbetsmoment som är påfrestande för ryggen.Passar alla kroppsformer.

Tuff en låg modell som ger ett verkligt ”tufft” stöd. Då modellen är svängd passar den att  placera riktigt lågt ner för att stabilisera höften. Multi kan också placeras i midjehöjd, men då är det viktigt att välja en mindre storlek.

Ballerina är en hållningsväst som ger bättre hållning genom att föra axlarna bakåt och rätar upp bröstryggen. Används som hjälp för bättre hållning- andning- eller vid smärta i bröstryggen samt vid träning för att ge maximal träning av din hållning.