Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. För att följa det nya direktivet om e-integritet, behöver vi be om ditt medgivande att sätta cookies. Läs mer.
Stomigördlar för fixering av stomibandage
och avlastning av stomibråck
Att underlätta din vardag är vårt mål. NordiCares stomigördlar är designade att ge fixering samtidigt som de ska vara sköna att bära. De finns i flera modeller för att passa olika behov. Gördlarna, som ibland även kallas stomibälte eller stödbälte, ska vara flexibla genom att ge rätt stöd och avlastning oavsett användningsområde. Man kan välja en mjukare gördel över stomipåsen eller en stadigare gördel där man klipper hål för stomibandaget så påsen ligger utanför gördeln. Att använda en gördel över stomin är bra i förebyggande syfte för att förhindra stomibråck.
Gördlar vid stomi och stomibråck
Att underlätta din vardag är vårt mål. NordiCares stomigördlar är designade att ge fixering samtidigt som de ska vara sköna att bära. De finns i flera modeller för att passa olika behov. Gördlarna ska vara flexibla genom att ge rätt stöd och avlastning oavsett användningsområde.
Ett stomibråck är inte ovanligt hos dem som är stomiopererade. Bråcket syns som en utbuktning och kan variera i storlek. Det är mer vanligt hos kolostomiopererade (tjocktarmsstomi). Man åtgärdar bara extremt svåra stomibråck med kirurgi eftersom det finns en risk att man får det igen. I litteraturen varierar förekomsten av stomibråck mellan 5-50 procent.
Det kan kännas bekvämare att bära någon form av stödbälte när man har bråck. Man kan välja ett mjukare bälte över stomipåsen eller ett stadigare bälte där man klipper hål för stomibandaget så påsen ligger utanför bältet. Vilket som fungerar bäst är mycket individuellt och det är därför bra att träffa sin stomisköterska eller läkare för att få råd om vilket som kan passa dig. Att använda ett fixeringsbälte över stomin är bra i förebyggande syfte för att förhindra att ett bråck uppkommer, speciellt om man har ett tyngre arbete eller om man är kolostomiopererad.
Du som har en stomi löper risk att drabbas av ett så kallat parastomalt bråck. Du upptäcker det som en utbuktning under huden vid stomin. Det kan vara bra att veta att ett bråck aldrig försvinner av sig själv, det måste opereras eller behandlas med gördel, annars kan det växa och medföra ytterligare problem. En stomigördel (kallas ibland bråckgördel, stomibälte eller stödbälte) används för att förebygga och behandla bråck. Gördeln håller tillbaka bråcket och förhindrar att det växer sig större. Du kan välja att ha den ovanpå stomibandaget eller klippa hål i gördeln så att stomipåsen ligger utanför gördeln. Vilket du väljer är individuellt och brukar bero på stomityp och hur ofta påsen ska tömmas.
Läs mer om våra gördlar här: Gördlar & Bråckbyxor-broschyren (pdf)
Högkostnadsskydd
Vissa av våra stomigördlar är förskrivningsbara hjälpmedel via högkostnadsskyddet. För att veta vad som gäller i din region, kontakta din stomisköterska eller se det förskrivningsbara utbudet av NordiCares stomigördlar för respektive region här: Region Västra Götaland, Region Jönköping, Övriga Sveriges Regioner (TLV).
Mer information om högkostnadsskyddet finns här eller på e-Hälsomyndighetens hemsida: https://www.ehalsomyndigheten.se/tjanster/privat/e-recept/hogkostnadsskydd/