Bäckenbälten och gravidbälten

Bäckenbälten och gravidbälten vid
bäckensmärta och foglossning


Det är vanligt med smärta i bäckenområdet och ländryggen under graviditet, upp mot 73% av alla gravida kvinnor drabbas. Problematiken brukar benämnas foglossning eller bäckensmärta och startar hos de flesta redan under graviditetsvecka 12-24. Det finns tack och lov enkla och effektiva sätt att få hjälp och att lindra smärtan på. Enligt fysioterapeutiska riktlinjer är det stark evidens för att ett bäckenbälte i kombination med träning lindrar smärtan och ökar möjligheter att klara av vardagens aktiviteter. Bäckenbältets stora fördel är att det ger smärtlindring omedelbart efter att det tagits på. Foglossning efter förlossning kan förekomma men hos de flesta försvinner problematiken efter förlossningen eller i samband med avslutad amning.
Läs mer
short_text Filtrera keyboard_arrow_down

2 artiklar

MammaFix foglossningsbälte/gravidbälte
MammaFix är ett foglossningsbälte/gravidbälte som ger ett effektivt stöd över ditt bäcken. Bältet är smidigt att använda vid graviditet ...
275 kr
MammaMia foglossningsbälte
MammaMia är ett brett foglsossningsbälte som ger ett jämnt och stabilt stöd över ditt bäcken. MammaMia ger ett bekvämt lyft under en extra stor...
750 kr

Foglossning och bäckensmärta

Det är vanligt med smärta i bäckenområdet och ländryggen under graviditet, upp mot 73% av alla gravida kvinnor drabbas. Problematiken brukar benämnas foglossning eller bäckensmärta och startar hos de flesta redan under graviditetsvecka 12-24. Orsaken till smärtan är okänd men hormonella, biomekaniska och beteendemässiga faktorer kan spela in. Har man varit gravid tidigare och haft smärta i bäckenområdet är det större risk att man får det igen under senare graviditeter. Hos de flesta försvinner problematiken efter förlossningen eller i samband med avslutad amning.

Foglossning upplevs av många som mycket begränsande och jobbig. I vissa fall blir det nödvändigt med sjukskrivning då man har så ont att man varken kan gå som vanligt eller fortsätta jobba. Smärta ska alltid tas på allvar och bäckensmärta går att behandla effektivt.

Bäckenbälte hjälper!

Enligt fysioterapeutiska riktlinjer är det stark evidens för att ett bäckenbälte minskar smärta och ökar möjligheter att klara av vardagens aktiviteter. Om du har drabbats av smärta i bäckenområdet är det en god idé att börja använda ett bäckenbälte då du kan få hjälp med dina besvär. Det finns även stark evidens för att akupunktur minskar smärta vid bäckenledssmärta. Träning och fysisk aktivitet har begränsad effekt på bäckenledssmärta men det är så klart viktigt ur andra aspekter att upprätthålla god kondition och styrka, här kan ett bäckenbälte hjälpa dig att träna på det sätt som passar dig.

Vid bäckensmärta rekommenderar vi två olika alternativ av bäckenbälte, beroende på vilka egenskaper som just du behöver.

– Stabilt och smidigt foglossningsbälte som håller emot och fixerar. Lätt att använda och justera. Passar bäst från tidigt i graviditeten till början av tredje trimestern, eller under hela graviditeten för dig med nättare figurtyp.

- Stabilt och stödjande foglossningsbälte som håller emot och fixerar. Ger ett effektivt stöd för den växande magen. Det bredare bältet ger ett extra lyft och passar särskilt bra för en större mage under tredje trimestern eller när extra stöd behövs. Sitter bra under hela graviditeten för dig med kraftigare figurtyp

Stöd för rygg

Ryggont är mycket vanligt bland gravida och börjar ofta redan tidigt under graviditeten. Man räknar med att upp mot 80% av alla gravida drabbas. Främsta orsaken är tryck från livmoder, viktuppgång, förändrad hållning och hormonell påverkan i kroppen. Tyngd och smärta brukar gå hand i hand och öka för varje graviditetsvecka. Det finns stark evidens för att fysisk aktivitet hjälper vid ryggsmärta. I många fall kan ett ryggstöd vara bra då man får avlastning och hjälp att vara fysisk aktiv i större utsträckning. De flesta upplever en påtaglig smärtlindring och behaglig känsla vid användning av ryggstöd utan risk för biverkningar. Har man stora problem bör man ta hjälp av en sjukgymnast.

Vid ryggont under graviditeten rekommenderar vi att du använder ett ryggstöd