SafeHip höftskyddsbyxor förebygger höftfrakturer


Världens mest använda och kliniskt testade höftskyddsbyxor heter SafeHip och används framför allt för att förebygga fallrelaterad höftfraktur. Äldre personer löper stor risk att drabbas av allvarlig höftfraktur om de lider av benskörhet (osteoporos), råkat ut för frakturer eller stroke tidigare, har yrsel, falltendens eller gångbesvär. Användning av SafeHip höftskydd minskar omedelbart risken för fraktur. Studier visar att vår höftskyddsbyxa kan reducera antalet höftfrakturer med så mycket som 60–75%* och gör samtidigt att användaren känner sig tryggare och mer rörlig i sin vardag.
Läs mer

Dokumenterat bästa skydd mot höftfraktur

SafeHip är som en vadderad underbyxa som vid ett fall fungerar både energiupptagande och energispridande skydd mot höftfraktur och andra höftskador. Stöten mot höften dämpas och istället för att höftbenet ska ta upp all kraft, så fördelas stöten ut i mjukdelarna. Inuti byxan ligger en det stötupptagande materialet i en hästskoform runt höftbenet. Effekten vid användning av SafeHip samt energiupptagningsförmågan vid ett fall är väl dokumenterad och den är det enda mjuka höftskyddet med dokumenterad klinisk effekt. Studier visar tydligt att SafeHip, med sitt hästskoformade mjuka skydd, ger det bästa skyddet mot höftfrakturer. Vi kan inte hindra dig från att falla, men vi kan se till att du landar mjukt.

SafeHip höftskydd ger dig trygghet i ett aktivt liv

För den som är äldre och faller är det lika viktigt att använda SafeHip höftskydd som säkerhetsbälte i bilen eller cykelhjälm vid cykling. Skulle olyckan vara framme har risken för höftledsbrott minskat väsentligt.

Känner du igen dig eller någon närstående i någon av nedanstående situationer?

  • Är du rädd för att falla?
  • Har du ramlat tidigare?
  • Har du drabbats av osteoporos/benskörhet?
  • Har du upplevt förändringar i balans, styrka eller rörlighet?
  • Drabbas du av yrsel när du reser dig upp?
  • Tar du många mediciner?
  • Lever du ett stillasittande liv?

Svarar du ja på några av frågorna? Då kan SafeHip höftskyddsbyxor hjälpa till att öka tryggheten för ett mer aktivt liv och en förbättrad livskvalitet.

Frågor och svar om SafeHip höftskyddsbyxor

Höftskyddsbyxor hjälper inte alltid, varför ska de då användas?

Det finns studier som visar tveksamma resultat vid användande av höftskyddsbyxor. Dessa studier har dock gjorts på byxor med låg funktion eller obekväma skydd. Som en följd av detta har byxorna inte alltid använts, vilket är inkluderat i de låga resultaten. Det är ungefär som att en cykelhjälm bara hjälper om den sitter på huvudet, inte när den ligger på hatthyllan. Höftskyddsbyxor skyddar inte mot höftfrakturer till 100%, men kliniska studier visar att SafeHip med mjuka och effektiva hästskoformade skydd minskar risken för fallrelaterade höftfrakturer med 60%.

Kan alla fallbenägna personer använda höftskyddsbyxa?

Ja. SafeHip höftskyddsbyxa utgör ett bra skydd för alla fallbenägna personer. Alla är vi dock olika, därför finns SafeHip i flera olika modeller, så att det ska vara enkelt att hitta en passande byxa.

Är höftskyddsbyxor bekväma?

Självklart kan man känna sig aningen osäker inför användande av höftskyddsbyxor. SafeHip AirX är den mest följsamma av våra modeller och passar därför utmärkt att bära dygnet runt. Med SafeHip AirX går det fint att sova på sidan utan att skydden upplevs som störande.

Hur gör man med val av storlek om användaren har inkontinensskydd?

Inkontinensskydd påverkar inte val av storlek. Mät det mest omfångsrika måttet runt stussen. SafeHip höftskydd är töjbara och formar sig. Det finns också modeller med öppen gren.

Användaren passar i två storlekar enligt mått-tabellen. Vilken ska vi välja?

Är användaren en mager person, välj den mindre storleken och omvänt om det är en person med kraftigare mage eller lår. SafeHip ska inte sitta åt eller kännas
obehagliga.

Varför rekommenderas fastsydda skydd?

När skydden är fastsydda sitter de alltid rätt placerade och riskerar inte att försvinna i tvätthanteringen. SafeHip-skydden klarar både tvätt och torktumling utan problem. Hygieniskt och säkert.

Är det meningsfullt att använda höftskyddsbyxor om man redan haft en höftfraktur?

Ja. Tidigare fall och frakturer är starka riskfaktorer för nya frakturer. SafeHip är ett klokt val för alla som har haft en höftfraktur.

Höftskyddsbyxor rekommenderas av Socialstyrelsen och Senior Alert till fallbenägna äldre personer.

* Predictors of uptake and adherence to the use of hip protectors among nursing-home residents Bentzen. H, Bergland. A, Forsén L. 2008

Läs även om evidens i Kliniska studier (pdf).

Läs mer i SafeHip-broschyren (pdf) 

 

Search engine powered by ElasticSuite