Stomigördel


Våra varianter av stomigördel är alla designade att ge fixering samtidigt som de ska vara sköna och trygga att bära. De finns i flera modeller för att passa olika behov. Stomigördlarna, som ibland även kan kallas stomibälte eller stödbälte, ska vara flexibla genom att ge rätt stöd och avlastning oavsett användningsområde. Man kan välja en mjukare stomigördel att ha över stomibandaget eller en stadigare gördel. Med en stadig gördel är det ofta möjligt att ha stomibandaget utanpå genom att klippa hål i gördeln. Att använda ett stadigt stomiskydd över stomin är även bra för att förebygga och stödja redan uppkomna stomibråck.

Här finner du information om förskrivningsbara stomigördlar via högkostnadsskyddet.

Läs mer
short_text Filtrera keyboard_arrow_down

25 Items

Stomigördel för fixering av stomipåse

En gördel kan användas för att hålla stomibandaget eller stomipåsen på plats och minska risken för läckage och att påsen lossnar. Gördeln hjälper även till att dölja påsen samt minska eventuella ljud. Bra alternativ till effektiv och bekväm fixering är våra diskreta fixeringsband Mika och StomiMini. De är enkla att använda och väldigt flexibla i storlek, tryck och placering. Våra fixeringsgördlar StomiTube och StomiFix är stickade och utformade som tuber. De har hål eller fickor för att hålla stomibandaget på plats och är sköna att använda hela dygnet och vid olika aktiviteter.

Gördel och stomibälte förebygger och behandlar stomibråck

Vid utvecklat bråck i samband med stomi är det bra att använda en stödjande bråckgördel, ibland även kallad stomigördel, stomibälte eller stödbälte. Gördeln håller tillbaka bråcket och förhindrar att det växer sig större och ger ofta en mer bekväm känsla. Den används även för att förebygga stomibråck. Väljer man en klippbar stadig stomigördel som till exempel StomiSoft eller StomiBas kan stomipåsen ligga utanpå gördeln efter att ha klippt ett hål. Man kan också välja att ha sin stomigördel som den är över stomibandaget. Med StomiSoft kan tryck och stöd enkelt anpassas tack vare olika elasticitet i materialen. Gördlarna Form och Figur används utanpå stomipåsen och är lätta att justera i storlek, stöd och tryck. Valet att ha stomiskydd ovanpå eller under stomipåsen brukar bero på stomityp och hur ofta påsen ska tömmas. Det är bra att få råd och tips från sin stomisköterska eller läkare om vad som passar just dig bäst. Ett bråck försvinner dessvärre aldrig av sig själv, det måste opereras eller behandlas med gördel för att inte växa. Endast extremt svåra stomibråck åtgärdas med kirurgi eftersom det finns en risk att det kommer tillbaka.

Läs mer om våra gördlar här: Gördlar & Bråckbyxor-broschyren (pdf)

Högkostnadsskydd

Flera av våra stomigördlar är förskrivningsbara hjälpmedel via högkostnadsskyddet. För att veta vad som gäller i din region, kontakta din stomisköterska eller se det förskrivningsbara utbudet av NordiCares stomigördlar för respektive region här: Västra Götalandsregionen och Övriga Sveriges Regioner (TLV).

Mer information om högkostnadsskyddet finns här eller på e-Hälsomyndighetens hemsida: https://www.ehalsomyndigheten.se/tjanster/privat/e-recept/hogkostnadsskydd/

Vårdgivare och den medicinska professionen kan enkelt beställa våra bråck- och stomiprodukter via vårt beställningsformulär (pdf).

Search engine powered by ElasticSuite