Handledsskydd och handledsortoser


Många handledsproblem kan bli hjälpta av ett handledsstöd. Genom att stabilisera och avlasta handleden minskar oftast värken och risken för nya skador. Handledsskydd med skena ger extra stöd och motverkar ogynnsamma böjningar.
Läs mer

Handledsstöd vid artros

Vid artros i handleden slits ledbrosk ned, vilket ofta leder till stelhet, smärta, lätt svullnad och nedsatt kraft och rörlighet. Daglig träning hjälper till att öka rörligheten, stärka musklerna och minska värken. För att lindra smärtan vid träning och rörelse används med fördel ett handledsstöd för att ge behagligt stöd och avlastning. Rörelsen i leden minskar och därmed smärtan. Välj ett handledsstöd med skena för optimal stabilitet och smärtlindring.   

Stöd för handled vid överbelastning

Om man har gjort ensidiga rörelser länge eller rörelser man är ovan vid kan man drabbas av överansträngda muskler kring handleden. Då gör leden ofta ont vid böjning och vridning. En del överbelastningsskador som innebär inflammation i muskelfästet har fått namn som tennisarmbåge, golfarmbåge eller musarm. När en överansträngd handled visar tecken på svullnad, molande smärta, rodnad, värme eller minskad styrka och rörlighet är den troligtvis inflammerad. För att minska en svullnad är det bra att vila och avlasta handen med en handledsortos som ger stabilitet och kompression.

Handledsstöd mot karpaltunnelsyndrom

Vid karpaltunnelsyndrom kläms nerverna mellan handlovens ben och ett kraftigt ledband. Det kan ge domningskänsla i framför allt tumme, pekfinger och långfinger och en smärta som ofta ökar på natten. För att lindra besvären bör man undvika böjda handleder när man sover. Man kan då ta hjälp av ett handledsstöd mot karpaltunnelsyndrom för att stabilisera handen och minska smärtan. Även dagtid kan ett handledsstöd se till att handen hålls i rätt läge och förhindrar kraftiga och plötsliga böjningar.    

Handledsortos för stukad handled

Stukning innebär att ledband och ledkapslar översträcks. Ofta beror det på att man faller på handen eller tar emot en hård boll eller liknande. Handleden kan då svullna och göra ont. Vid stukning rekommenderas att man lindar och vilar handen samt håller den högt. Man kan även kyla ner för att få smärtlindring. En handledsortos eller tejpning kan underlätta läkningen och minska risken för nya skador. Handortosen kan även hjälpa till att förebygga stukningar och är därför bra att använda när det finns ökad risk att skada handleden.  

Efter avgipsning

I samband med en fraktur kan en handledsortos ge stöd och smärtlindring efter att gipset tagits bort. Ortosen kan då användas under rehabiliteringstiden för att öka chanserna till en snabb, effektiv och trygg återhämtning.

Search engine powered by ElasticSuite