Hållningsväst för bättre hållning och smärtlindring


God hållning kan enkelt beskrivas som den position där hela kroppen är i balans. De flesta av oss sjunker lätt ihop framför TV:n, datorn eller i bilen, vilket sliter på våra muskler, leder och ligament. Därför är det viktigt att stärka upp hållningsmuskulaturen som bidrar till en bra hållning och motverkar belastningsskador. I många vardagliga situationer, till exempel när man sitter mycket, tenderar våra axlar att rotera framåt. En hållningsväst, ryggväst eller hållningssele tvingar skonsamt axlarna bakåt i rätt position och korrigerar dålig hållning. Med en väst för bättre hållning stöds även bröstryggen upp så att din hållningsmuskulatur stärks och andningsteknik förbättras. Allt detta förebygger och lindrar smärta och stelhet i rygg och nacke och bidrar dessutom till bättre blodcirkulation och ämnesomsättning.
Läs mer
Ballerina hållningsväst
Smidig hållningsväst/hållningsbandage som bidrar effektivt till god hållning. Breda mjuka band över axlarna går i kors över ryggen spänns till...
695 kr

Hållningsväst Ballerina

Behöver jag hållningsväst?

Hållningsväst används av både män och kvinnor i alla åldrar och passar alla som vill förbättra sin hållning, sin andning eller har besvär med spänd rygg- eller nackmuskulatur. Även vid besvär med domningar i axlar och händer, huvudvärk eller trötthetskänsla i skulderpartiet kan en hållningsväst vara effektiv.

Bättre träningsresultat med rätt andning

En bra andningsteknik gör att du som tränar får en bättre syresättning av musklerna och kan prestera bättre. För att få en så energieffektiv andning som möjligt kan det vara bra att förbättra djupandningen. Djupandningen är den mest effektiva då luften dras så långt ner i lungan som möjligt. En hållningsväst hjälper dig att inta rätt hållning för maximal djupandning vilket ofta ger förbättrade träningsresultat. Ballerina hållningsväst är dessutom designad för att kroppen under träningen ska undvika att sjunka ihop.

Hållningsvästar vid smärta och sjukdom

Osteoporos är en process där skelettet successivt urkalkas. Den mest effektiva medicinen mot osteoporos är att belasta skelettet, exempelvis genom att spela tennis, promenera och liknande. Eftersom hållningsvästar bidrar till att hållningsmuskulaturen tränas minskar ofta smärtan och rörligheten ökar. Hållningsvästar kan även lindra vid mikrofrakturer (vanligt förekommande vid osteoporos), samtidigt som den påminner om att inta korrekt hållning och motverka hopsjunkenhet och ökad torakal kyfos (kutryggighet, också vanligt). Vid osteoporosrelaterade problem i hela kotpelaren ger kombinationen Ballerina hållningsväst med en ryggortos ett gott stöd för bäckenet. Läs mer om osteoporos på www.osteoporos.org

Ballerina hållningsväst tillsammans med Atle ryggortos kan även rekommenderas vid följande smärttillstånd:

  • Recidiverande, akuta lumbagoattacker
  • Rygginsufficiens
  • Lumbago-ischias, där ryggsmärtorna dominerar över ischias-smärtorna
  • Lumbago och lumbago-ischias, där smärtorna är positions- eller rörelserelaterade

Vid några smärttillstånd där genesen är känd såsom exempelvis spondylolistes, spondylit, osteoporos samt spinal stenos

Impingementsyndrom är ett tillstånd där vävnader i axeln ligger klämda och orsakar smärta. Överbelastning eller åldersförändringar är vanliga orsaker. Armen smärtar när den lyfts utåt-uppåt och kan vara svår att sträcka ut. Det är då viktigt att minska belastning på smärtande strukturer och successivt träna upp belastningståligheten. Hållningsvästar kan med en korrekt hållning minska felaktig belastning och skapa bästa förutsättningar för irriterade strukturer att läka. Läs mer på www.skadekompassen.se

Vid kotkompression kan Ballerina hållningsväst bidra till minskad smärta genom att påminna om en korrekt hållning.

En klavikelfraktur (nyckelbensfraktur) är ofta svår att bandagera på ett bra sätt. Det är vanligt att man som patient får ett 8-förband runt axlar och rygg, vilket kan skava och göra ont. Det är inte heller ovanligt att frakturen läker fel. Med en hållningsväst minskas smärtan och man får en betydligt bättre läkning.

Hållningsvästar vid ökad torakal kyfos (kutryggighet, ofta förekommande vid osteoporos) ger ofta smärtlindring, bättre matsmältning, minskad risk för urinläckage och lättare andning.

Hållningsväst vid smärta & sjukdom