Bråckbyxor för behandling av ljumskbråck och pungbråck


Bråckbyxor eller suspensoar ger effektivt och bekvämt stöd vid ljumskbråck och pungbråck. Genom att hålla tillbaka bråcket blir vardagen enklare och smärta och obehag minskar vilket gör det lättare att vara aktiv. Flera av våra bråckbyxor kommer tillsammans med pelotter som läggs i fickor på insidan av byxan för ökat tryck.
Läs mer

Ljumskbråck – det allra vanligaste bråcket

Ljumskbråck är ett vanligt förekommande bråck och undersökningar visar att ungefär en fjärdedel av alla män har, eller har opererats för det. Ljumskbråck upptäcks ofta genom att man noterar en mjuk utbuktning i ljumsken. Denna utbuktning går att trycka tillbaka och försvinner oftast till en början när man ligger ner. I de flesta fall ger ljumskbråck endast ett lindrigt obehag och ibland även en känsla av tyngd i området. Ibland värker det. Bråcket faller oftast ut vid höjt buktryck, om man till exempel lyfter något tungt eller om man krystar i samband med toalettbesök.

Ljumskbråck är en vanligare form av bråck hos män, som utgör mer än 90 % av de som får ett ljumskbråck. Det beror på att män har en naturlig försvagning i bukväggen där sädesledaren går genom muskellagren ner till pungen.

Vid både små och stora ljumskbråck kan innehållet i bråcket klämmas till. Då uppstår ett så kallat inklämt ljumskbråck som måste opereras så fort som möjligt. Vid inklämt ljumskbråck hotas blodcirkulationen till innehållet i bråcksäcken och tarmen eller fettvävnaden riskerar att skadas. Om man får ett inklämt ljumskbråck märker man det snabbt då det gör väldigt ont. Man kan inte bota ett ljumskbråck på egen hand och det försvinner inte av sig själv. Däremot kan bråcksäckens innehåll åka in och ut genom öppningen i bukväggen.

Hjälpmedel vid pung- och ljumskbråck

Bråckbyxa och bråckbandage används båda vid konservativ behandling av ljumsk- eller pungbråck. De kan användas både före och efter operation för att ge stöd och smärtlindring. Bråckbyxor kan även användas istället för gördel i samband med vissa operationer, där en elastisk byxa kan bidra till en god läkeprocess och snabb mobilisering vid vissa plastikoperationer.

Att välja en bråckbyxa är för många ett enklare och smidigare alternativ än traditionellt bråckbandage eftersom en byxa sitter där den ska och är lätt att ta av och på. Om inte bråcket opereras är det viktigt att använda ett bråckbandage som håller tillbaka bråcket och lindrar eventuell smärta.

 

 

 

 

Search engine powered by ElasticSuite