Kompressionsplagg efter operation
för bättre återhämtning


Efter plastikkirurgi och andra kirurgiska ingrepp hjälper kompression till att öka blodcirkulationen och minska risken för postoperativa komplikationer. Våra kompressionsplagg är utvecklade för att ge rätt grad av kompression och designfokus ligger alltid på funktion och användarvänlighet. De ska vara enkla att använda och fungera för dig i din vardag. Våra val av konstruktion och material är också avgörande för produkternas goda effekt. Plaggen rekommenderas efter estetisk, rekonstruktiv eller medicinsk operation för att ge bättre läkning, återhämtning och ett så bra resultat av operationen som möjligt.

Läs mer

Bekväm och trygg återhämtning

Vårt mål är att tillhandahålla ett sortiment av postop- och kompressionsplagg som bidrar till förbättrad läkning, bekväm återhämtning och minskad smärta. Genom att applicera rätt kompression bidrar man till minskad svullnad (ödem), vätskeansamlingar (serom), blödningskomplikationer, infektioner och blåmärken (hematom) hos den opererade. Kompressionen hjälper även huden att anpassa sig efter sin ”nya” form och håller eventuella förband på plats.

För ultimat komfort är produkterna gjorda av mjuka behagliga tyger som andas. Textilierna är hållbara och fria från miljöskadliga ämnen enligt OEKO-TEX® standard 100. Alla NordiCares postop-plagg är CE-märkta medicintekniska klass I produkter i enlighet med EU:s förordning. Det innebär att de är säkra att använda för angiven medicinsk indikation. Den allmänna rekommendationen är att använda ett plastikplagg med kompressionsgrad motsvarande kompressionsklass 1 (15–21 mmHg) efter estetisk kirurgi och fettsugning.

Välj rätt storlek

Vårt sortiment av plastikplagg är lätt att prova ut och justera, både för patient och profession. Med några få mått och med hjälp av storlekstabeller hittar man enkelt rätt storlek. För att få rätt grad av kompression och stöd är det viktigt att mäta noggrant och följa anvisningarna på förpackningen. För dig som är patient bör du ytterst följa ordination från din läkare som har ansvar för din utförda operation.

Kompressionsplagg - applicering och användning

Tänk på att ditt kompressionsplagg ska sitta tight utan att kännas obekvämt. Det kan därför krävas lite tålamod för att få det på, särskilt i nära anslutning till utförd operation då du förmodligen både är svullen och känslig efter ingreppet. När svullnaden börjar gå ner kan du behöva en mindre storlek. Det är viktigt att plaggen ger rätt kompressionsgrad, varken för lite eller för mycket.

En kompressionsbyxa eller kompressionsbody kan vara lättare att ta på sittande och en fot i taget. Dra plagget uppåt i små steg och se till att det är ända uppe i grenen. Det ska sitta tight men får inte kännas obekvämt eller strama. För mer råd och tips vid applicering och användning se våra instruktionsfilmer eller kontakta kundtjänst.

Vi rekommenderar generellt att tvätta plaggen i 40 grader eftersom hållbarheten förlängs vid lägre temperaturer. Vid behov kan de tvättas i upp till 60 grader. Följ tvättanvisningarna i plagget och medföljande användarinstruktion för exakta råd. Undvik blekmedel, klorin, mjukmedel och torktumling som riskerar att förstöra elastiken.

Kompression vid olika typer av kirurgi

Kompression är en viktig återhämtningsfaktor oavsett operationens syfte. Efter en estetisk eller kosmetisk kirurgi, där syftet är att försköna delar av kroppen, ger kompression ofta ett tydligt förbättrat resultat efter till exempel fettsugning, bröstförstoring, ansiktslyft, mommy makeover, bukplastik, armplastik eller lårplastik. Kompressionsplaggen hjälper även vid rekonstruktiv kirurgi (återställningskirurgi) som till exempel efter olyckor, graviditet, gastric bypass, återställande av defekter eller viktnedgång. Även vid medicinskt kirurgi som till exempel efter canceroperationer ger kompression viktig och effektiv hjälp.

Vid ingrepp som rumpförstoring, även kallad Brazilian butt lift (BBL), eller stussförstoring rekommenderar vi plaggen med ben, formstickad stuss och den unika omlottöppning i grenen. Efter minde bukplastik används en body som till exempel Cindy, Alison, Daisy eller Peggy. Dessa kan vid större bukplastik bäras i kombination med en lämplig gördel som till exempel ViraX2 eller AbdoCare. Efter lårplastik, ingrepp på knä eller vid fettsugning av lår används kompressionsbyxor som till exempel Patsy, Annie eller Peggy. Vår kompressionsbolero Jill är utvecklad för användning efter armplastik och ingrepp på rygg. För olika ansiktsoperationer såsom ansiktslyft, halslyft, utstående öron eller fettsugning finns vårt klippbara ansiktsbandage. Vid gynekomasti ger en kompressionsväst god effekt.

Den nya generationens plastikplagg

Vårt unika sortiment med stickade sömlösa plastikplagg kombinerar bekvämt material med hög kvalitet och funktionell design. Plaggen är utvecklade för att bäras direkt efter operation och under återhämtningsperioden och är designade för att vara lätta att ta på, av och justera. De ska erbjuda bästa möjliga komfort och passform och ge jämn kompression i det opererade område. Varje produkt är designad för att ge kompression och stöd exakt där det behövs.

Plaggen är gjorda i stickad 4-vägsstretch utan irriterande sömmar, vilket gör att de är mycket bekväma att bära och anpassar sig till varje enskild kroppsform. Det stickade materialet är mjukt och andas men är ändå hållbart och stödjande. Materialet säkerställer även att rätt nivå av kompression håller sig över tid. Smarta funktioner gör plaggen extra funktionella. Hysk- och hakknäppning i flera steg underlättar av- och påtagning och justering, silikon i midjan ger anti-halk-effekt och olika grenlösningar förenklar toalettbesöket. Plaggen är i princip osynliga under dina kläder och hålls enkelt fräscha och hygieniska eftersom de kan tvättas hemma i hög temperatur.

Läs mer här om vad som händer i kroppen när man använder kompression efter operation.

Hämta Post op & Compression-broschyr (pdf)

Hämta "Next generation compression garments" (pdf)

Hur man mäter och måttabeller (pdf)

Search engine powered by ElasticSuite