Karpaltunneln går genom handleden. Den är en passage för nerver som leder ut till muskler som böjer fingrarna. Karpaltunnelsyndrom kallas det när den nerv (medianusnerven) som går genom karpaltunneln kläms ihop. Oftast är det en svullen handled som gör tunneln trängre och då skapar ett tryck på nerven. Svullnaden kan komma från en skada i handleden, reumatiska och inflammatoriska ledsjukdomar eller i samband med graviditet och andra hormonförändringar.

 

 

Vanliga symptom vid karpaltunnelsyndrom

 

Karpaltunnelsyndrom kan ge känselstörningar, nedsatt rörelseförmåga, domningar och stickningar i fingrar och hand. Symptomen börjar ofta nattetid med domningar i tumme, pekfinger eller ringfinger. Senare blir ofta domningarna mer frekventa, även dagtid. Det kan vara svårt att greppa föremål och man kan bli fumlig och svag i handen, framför allt i tummen. Värk i hand och handled kommer ofta lite senare och kan ibland stråla upp mot axeln.

 

 

Lindra smärta och domningar

 

Karpaltunnelsyndrom är relativt vanligt och brukar gå över med tiden. Risken att drabbas är större om man har diabetes, ledgångsreumatism eller hypotyreos och det drabbar oftare den hand som används mest. För att lindra symptomen är det bra att vila händerna och undvika att överbelasta, speciellt den mest använda handen. Ett handledsskydd med skena kan hjälpa till att avlasta och hålla handlederna raka så att nerven inte kläms. Handledsskyddet kan användas bara på natten eller hela dygnet vid behov. Skenan i skyddet har en viktig funktion att stabilisera och hålla handen i neutral position.

 

Läs mer