Stomi

  1. Stomi i vardagen

     

    Att plötsligt börja leva ett liv med stomi kan innebära många utmaningar. Det krävs ofta lite nya hygienrutiner och man kan behöva anpassa sina aktiviteter och vardagssysslor något. Många kan dessutom känna en viss oro för nya situationer och få en negativ kroppsuppfattning. Men undersökningar visar att om man lär sig hur man bäst hanterar och ser på sin stomi, går det att få en väldigt väl fungerande vardag och god livskvalitet. Ibland tar det lite tid att vänja sig vid och acceptera sin nya situation, både fysiskt och psykiskt, men med rätt hjälp och information från vården och med stöd från familj och vänner brukar man kunna leva ett lika aktivt, socialt och bra liv som innan stomin.

     

    Fysisk aktivitet

     

    Stomin gör ofta att fysiska aktiviteter påverkas, men det behöver inte betyda att de bör undvikas. Det kan dock krävas att man lägger lite mer tid på att planera och förbereda sig innan en aktivitet, det minskar risken för att något oönskat eller oförutsett händer under aktiviteten. Förberedelser bidrar också till mindre oro. En del känner till exempel rädsla för att stomin ska avslöjas eller råka komma i kontakt med någon annan och vissa känner osäkerhet kring hur stomin påverkas av olika rörelser eller ställningar. Men många upplever att man trots sin stomi kan utföra en mängd fysiska aktiviteter utan problem och leva ett aktivt liv, precis som innan. De allra flesta tycker att de mår bra av att försöka fortsätta med samma aktiviteter som före operationen.

     

    Läs mer
  2. Vad är stomi och stomibråck?

    Ordet stomi kommer från grekiskans stoma och betyder mun eller öppning. Vid stomi görs en öppning genom bukväggen för att ändra tarmens eller urinblåsans tömningsväg och leda ut urin och avföring till en stomipåse som kallas stomibandage. Öppningen görs med ett kirurgiskt ingrepp. Man kan få stomi på grund av sjukdom eller skada i tarmar eller urinvägar och stomin kan vara antingen permanent eller tillfällig.

     

     

    En vanlig komplikation hos stomiopererade är stomibråck, även kallat parastomalt bråck. Bråcket ses som en utbuktning runt stomin under huden och kan ha olika form och storlek. En orsak till att bråck utvecklas är att bukmuskulaturen försvagas i samband med en stomioperation. Vanligast är det hos kolostomiopererade. Stomibråck kan leda till diverse problem med bland annat stomibandageringen, varierad avförginskonsistens och över lag försämrad livskvalitet. För att minska risken för bråck är det bra att vara försiktig med tunga lyft och hårdare träning där bukmuskler används. Det är också bra att tänka på sin vikt och hälsa samt använda en gördel eller ett fixeringsbälte för att ge stöd åt bålen.

     

    Kolostomi (tjocktarmsstomi) är namnet på alla stomier som görs från tjocktarmen och placeras på vänster sida av magen. Orsakerna till kolostomi kan vara cancer, inflammationer, tarmfickor och avföringsinkontinens.

     

    Ileostomi görs på nedre delen av tunntarmen och är ofta placerad på höger sida. Den kan användas vid till exempel inflammatoriska tarmsjukdomar och cancer. En urostomi avleder urin från urinvägarna och orsakas ofta av att urinblåsan tas bort på grund av cancer eller neurologiska störningar. Urostomin placeras ofta på höger sida.

     

    Läs fler atiklar om stomi

    Läs mer
Search engine powered by ElasticSuite