Ett knäproblem uppkommer ofta i samband med överbelastning eller skada. Inte sällan är det meniskerna, sidoledbanden eller främre korsband som blir skadade. Smärtan kan ibland bli bättre med tiden, men vissa knäproblem kräver behandling och då gärna i ett tidigt skede.

 

Akut knäsmärta

 

Smärta som orsakas av yttre påverkan och belastning, så kallad akut knäsmärta, uppstår ofta efter stötar, vridningar och sträckningar. Bristningar i muskel, korsband och andra ligament kan också vara anledningen till akut smärta. Ofta sker detta på grund av olyckor eller aktiviteter som innebär stor belastning på lederna och gjort att man fått ett överansträngt och svullet knä. Idrottsskada är en av de vanligaste orsakerna till knäont och kan komma efter långvarig överbelastning, överansträngning, felbelastning eller inflammation i musklerna.

 

 

Kronisk knäsmärta

 

När smärtan uppstår gradvis och varar längre än en förväntad läkningstid kallas det för kronisk knäsmärta. Inflammation och knäledsförslitning kan då vara orsaken. Vid kronisk knäartros (osteoartrit) ökar smärtan dessutom oftast med tiden. Knäledens mjukgörande och smörjande brosk bryts ner, vilket gör att ben gnids mot varandra och ger värk och svullet knä. Smärtan vid artros i knäet ökar oftast när man belastar och böjer knäna och kan kännas som molande värk både vid aktivitet och vila, ibland i båda knäna samtidigt. Knävärk kan också orsakas av problem med svaghet i rygg- och sätesmuskulatur, rörlighet i höftled och fotleder.

 

Lindra och förebygga knäproblem

 

Skonsam och regelbunden motion stärker knäna och minskar risken för många typer av knäbesvär. Det är oftast bättre för ömma eller värkande knän att vara i rörelse än helt stilla. Exempel på skonsam träning är simning, enklare promenader, yoga, cykling på motionscykel och vattenaerobics. Varsamma stretch- och styrkeövningar är också smärtlindrande och bra för att stärka musklerna och minska belastningen på knäet. För att lindra knäbesvär kan en knäortos användas. Ortosen kan avlasta, ge kompression eller stabilitet och därmed minska smärtan i knäet.

 

Läs fler atiklar om knäproblem

Läs mer