I Sverige har vi så kallat högkostnadsskydd, som innebär att du som privatperson får reducerat pris på sjukvård, sjukresor, läkemedel och förbrukningsartiklar över ett visst belopp. Högkostnadsskydd är en förmån som regleras i lag, och innebär att kostnader för läkemedel reduceras för förmånsberättigad person med recept utfärdade i Sverige.

 

Flera av NordiCares stomigördlar är förskrivningsbara via högkostnadsskyddet. För att veta vad som gäller i din region, kontakta din stomisköterska eller se det förskrivningsbara utbudet av NordiCares stomigördlar för respektive region här:

 

Västra Götalandsregionen via Skövdedepån

 

Övriga regioner i Sverige via apotek

 

Mer information finns på e-Hälsomyndighetens hemsida och TLV´s hemsida.

 

 

 

Frågor och svar om förskrivningsbara stomigördlar:

 
 
Vem är det som förskriver stomigördlar?

 

Sjuksköterskor, stomiterapeuter och läkare kan förskriva stomigördlar. Den som förskriver stomigördlar måste ha god kunskap om gördlarnas funktion, hantering och eventuella risker.

 

 
Hur går det till när en gördel förskrivs?

 

Du och förskrivaren kommer överens om målet med att förskriva ett stomihjälpmedel. Man tar då bland annat hänsyn till din livssituation, miljö och behov. Du eller en närstående får information om vilka gördlar som finns att välja på. Därefter görs utprovning och genomgång av den valda gördeln. Förskrivaren kan till exempel visa hur gördeln bör användas och kanske öva lite tillsammans med dig. Efter en tid följer man upp för att se om gördeln verkligen fungerat som önskat. ​I förskrivningsprocessen ingår flera moment som bedömning, insatser, utprovning, information, instruktion, träning, uppföljning och utvärdering.

 

 
Vad avgör om jag ska få en stomigördel på recept?

 

Du eller en närstående berättar för förskrivaren vilket behov du har av en stomigördel. Därefter gör förskrivaren en bedömning. Man diskuterar oftast tillsammans fram vilken gördelmodell som bör ge bäst hjälp samt när och hur den ska användas. Det är därför bra att tänka igenom hur en stomigördel kan underlätta för just dig och varför. Du själv är alltså med och väljer men förskrivaren har ansvaret för att ditt val är rätt och passar dina behov.

 

 
Vad kostar det att få en stomigördel via högkostnadsskyddet?

 

Hur mycket man får betala för sin stomigördel beror på vilket belopp man nått upp till på högkostnadsskyddet. Har man nått en viss gräns behöver man inte betala något alls. Har man däremot inte nått upp till maxbeloppet på högkostnadsskyddet betalar man en viss del av vad gördeln kostar.

 

 
Hur gör jag om jag inte är nöjd med min utskrivna gördel?

 

Om du inte är nöjd med gördeln du valt bör du kontakta förskrivaren. Du kan då få hjälp med justering eller hur den används. Om inte det hjälper kan man ibland få en ny gördel utskriven. Det kan också vara så att dina behov ändras med tiden och att du då behöver få en ny bedömning gjord. Vill du be om att få träffa en annan förskrivare kan du kontakta chefen för enheten. Man kan även vända sig till Patientnämnden om man är missnöjd med något i förskrivningsprocessen.

 

 
Vilka gördlar kan jag få på recept?

 

Vilka gördlar som är förskrivbara varierar i olika regioner. Bor du i Västra Götalandsregionen är de här gördlarna förskrivningsbara. I övriga svenska regioner förskrivs de här.