Ryggskott och andra ryggproblem
Ryggsmärta är vanligt och drabbar de flesta någon gång i livet. Orsakerna kan vara gener, ålder, olyckor, belastning, sjukdomar, kirurgi, svaga muskler eller för mycket stillasittande. Rökning och övervikt ökar också risken för ryggont. Men många gånger kommer man faktiskt aldrig fram till vad det är som orsakar ryggsmärtan. Det man dock vet, är att ryggsmärtan ger en stor funktionsförlust och påverkar vardagen för de som drabbas.
Smärta i ländryggen (ryggskott och lumbago)
Den vanligaste platsen för ryggsmärta är i nedre delen av ryggen, det vill säga värk i ländryggen. Man räknar med att nästan 80% lider av ländryggssmärta någon gång i livet. Smärtan, som då kallas Lumbago, ökar ofta gradvis och kan även ge en känsla av trötthet. Akut lumbago, även kallad ryggskott, kan ge plötslig kramp i ryggmusklerna med skärande, molande eller huggande smärta. Ofta beror ryggskottet på överbelastning eller stillasittande och kan utslösas av en vridning eller ett lyft. Ryggskottet brukar gå över av sig själv efter några dagar men kan i vissa fall övergå i en mer långvarig ryggproblematik. Kvinnor som är eller har varit gravida kan ofta få huggande eller ilande smärta i nedre delen av ryggen. Läs mer om ryggont vid graviditet.
Diskbråck
Diskbråck är också ett vanligt ryggproblem och drabbar framför allt personer i 35-40 årsåldern. Diskbråcket ger besvär om det trycker på nerverna och kan ge inflammation i nervstrukturen som leder till ischias med strålande smärta ut i benen. Man kan få diskbråck i nedre eller i övre delen av ryggen och även i bröstryggen, vilket är mindre vanligt. Diskbråck kan förutom smärta ge stickningar eller domningar i ben och fötter samt göra det svårt att kontrollera urin och avföring. Diskbråck går oftast över av sig själv inom några veckor. Ronja och Bure är två stabila ryggortoser som hjälper till att lindra när smärtan är som värst. Ryggstöden Tuff och Multi ger ett skönt stöd i vardagen vid mindre värk.
Ischias
Ländryggssmärta som strålar ner i ett ben innebär att det finns en irritation eller inflammation i ischiasnerven. Det är en lång nerv som går från nedre delen av ländryggen, förbi baksidan av låret och ut i tårna. Diskbråck kan till exempel göra att ischiasnerven kläms eller irriteras. Ischias kan också ge domningar, muskelsvaghet och kraftlöshet i ben och fot. Så många som 5-10 procent av alla med ryggsmärtor har ischias. Problemen med diskbråck och ischias kan ofta vara långvariga och ungefär 5% av fallen kräver operation. För att lindra besvären är det bra att röra på sig, även om det smärtar. Undvik dock rörelser som förstärker värken. Ta många och korta promenader. Kyla och massage lindrar ibland värken. Ett ryggstöd som avlastar ländryggen kan göra att det blir enklare och mindre smärtsamt att röra på sig.
Begreppet falsk ischias används när man har ischiasliknande smärta som strålar nedåt. Detta beror inte på tryck mot ischiasnerven, som vid riktig eller äkta ischias, utan på en irriterad nerv utanför ryggraden. Det kan ofta orsakas av spända muskler. Falsk ischias innebär ofta en något mindre intensiv smärta.
Osteoporos
Vid benskörhet eller osteoporos är skelettet försvagat och ryggkotorna tryckts ihop. Detta kan leda til fraktur i ryggen, som kallas kotkompression och ofta ger svåra ryggsmärtor. Osteoporos drabbar främst äldre personer. Orsakerna till osteoporos kan bland annat vara gener, ålder, klimakteriet, medicinering eller tarmsjukdomar. Har man en framåtböjd hållning och krökt rygg kan det bero på osteoporos.
Överbelastning
Smärta i bröstryggen, som ofta strålar från ryggen och fram mot bröstet, kan bero på att musklerna är överbelastade. Orsaken är ofta dålig hållning, stillasittande och tunga lyft och kan behandlas genom att ge stöd och stabilitet.
Ryggstöd eller hållningsväst
Vid de allra flesta typer av ryggont eller hållningsproblem är det bra att röra på sig och vara aktiv. Det kan därför vara bra att använda en ryggortos eller hållningsväst för att lindra smärtan under promenaden, träningen eller dina vardagliga sysslor. Ett bra stöd ser till att minska belastningen och ger muskulaturen god cirkulation.