Som plastikkirurg, läkare eller sjuksköterska inom estetisk kirurgi vill man ge sina patienter bästa möjliga helhetsupplevelse. I samband med operationer av bröst, buk, stuss och ben har vi ett brett utbud av kompressionsprodukter. De bidrar till att ge patienten en bekväm och effektiv återhämtning, med ett bättre resultat. Produkterna kan användas direkt efter operationen och under hela återhämtningen. Kompressionen hjälper till att förbättra blodcirkulationen och lymfsystemets cirkulation. Patienten får en bättre läkning samt minskad risk för komplikationer.

 

Rätt bh efter Bröstkirurgi

 

Efter en bröstoperation rekommenderas att patienten använder en postop-bh som ger rätt stöd och lämplig grad av kompression. Det är kliniskt bevisat att rätt typ av bh ger bättre behandlingsresultat. I en nyligen gjord forskningsstudie visade sig Mirabelle postop-bh vara den mest effektiva typen av bh för att lindra symptom och öka rörelseförmågan efter en bröstoperation. 

 

Det är viktigt att den bh som används efter operationen varken skaver eller trycker mot den känsliga huden. Därför har våra bh:ar inga irriterande sömmar samt är gjorda i extra mjuka och skonsamma material, godkända enligt OEKO-TEX® standard 100.

 

Designen är framtagen för att bh:arna enkelt ska kunna sättas på och justeras, både för patient och för vårdgivare. Mirabelle, Klara och Victoria är exempel på helt öppningsbara postop-bh:ar som knäpps framtill, det gör dem smidiga att ta på och av, även om patienten ligger ned. Sandra är en något nättare bh med mindre stöd och bärs ofta som en steg-2-bh.   

 

Gördel efter bukplastik

   

Efter en bukplastik eller fettsugning av magen ger en postoperativ gördel avlastande stöd, kompression och smärtlindring. Gördeln hjälper huden att dra ihop sig på ett jämnt och fint sätt och den minskar risken för bland annat ödem, nekros, infektioner, bråckbildning och uppsprickning av ärr.

 

För en bekväm och effektiv återhämtning är det viktigt att gördeln ger rätt stöd och grad av kompression samt passar patientens figur och behov. Våra gördlar finns därför i flera olika modeller, höjder, storlekar och material. Tack vare den långa fästytan hos flera av gördlarna kan kompression och passform enkelt justeras efter behov och en del gördlar går att klippa till önskad höjd och form. Alla gördlar stängs och öppnas med kardborre, vilket gör det smidigt att byta sårförband utan att patienten behöva lyftas. Mångsidigheten och flexibiliteten hos våra postoperativa gördlar är något vi ser underlättar användandet, både för patient och vårdgivare.

 

AbdoCare är en av våra mest flexibla och uppskattade postop-gördlar där kardborren fäster över hela tygets yta. ViraX2 och Virax3 är två andra populära gördlar med sitt släta, mjuka och stabila material. De har dragband som enkelt dras åt och vinklas till önskat stöd.

 

 

Kompressionsplagg efter bukplastik

 

I samband med mindre bukoperationer och fettsugning rekommenderas patienten att använda kompressionsplagg för en så bekväm och bra läkning som möjligt. Vår kompressionsbody Daisy är helt öppningsbar och är därför enkel att ta på direkt efter operationen. Daisy justeras smidigt i storlek och kompression med hysk- och hakknäppning i tre steg.

 

Alla våra kompressionsplagg har formstickade zoner för att ge rätt stöd och kompression där det behövs. Våra bodies Daisy, Cindy och Alison samt byxan Peggy är alla förstärkta vid magen, vilket gör dem extra effektiva efter bukplastik. Plaggen är sömlösa och materialet har flexibel 4-vägs-stretch som formar sig efter varje individuell kropp. Textilen låter huden andas och transporterar fukt. För att säkerställa god hygien är plaggen tvättbara i maskin i upp till 60 grader.

 

Vid större bukoperationer kan ett kompressionsplagg användas i kombination med en gördel. Det opererade området bör alltid täckas så mycket som möjligt.

 

Efter en bukplastik rekommenderas att gördeln eller kompressionsplagget används 3-4 veckor dag och natt och upp till 8 veckor dagtid.

 

Kompression för övriga kroppsdelar

 

Vid operation eller fettsugning av andra områden så som stuss, arm, ben eller rygg är det viktigt att välja ett plagg som ger det behandlade området rätt kompression. Det är avgörande för att återhämtning och slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Patienter som gör en BBL eller ett stusslyft bör till exempel använda byxan Peggy eller någon av våra bodies Cindy eller Dolly. Vid olika typer av behandling på ben och lår kan våra byxor Annie, Patsy eller Peggy ge rätt kompression. Grenen i våra body- och byxmodeller har olika designlösningar för att passa olika behov. Vid operation och fettsugning av arm eller rygg är Jill effektiv. Dolly är vår mest täckande body och används med fördel då hela kroppen har behandlats.

 

 

CE-märkta produkter

 

Alla våra postoperativa produkter är CE-märkta som medicintekniska produkter i klass 1 i enlighet med EU:s förordning. Det innebär att de är säkra att använda för angiven medicinsk indikation. Den allmänna rekommendationen är att använda ett plastikplagg med kompressionsgrad motsvarande kompressionsklass 1 (15–21 mmHg) efter estetisk kirurgi och fettsugning.

 

Vårdgivare, privata kliniker och den medicinska professionen kan enkelt beställa våra postoperativa produkter genom att ladda ner vårt beställningsformulär och därefter öppna den hämtade filen i Acrobat Reader. Formuläret kan tyvärr inte skickas direkt från webbläsaren, utan måste fyllas i och skickas från Acrobat Reader.