Forskaren och onkologisjuksköterskan Malin Backman har 17 års erfarenhet av cancervård. Hon är specialistsjuksköterska inom Tema Cancer vid Karolinska Universitetssjukhuset samt medicine doktor och universitetsadjunkt vid Karolinska Institutet. Malin såg behovet av att kunna ge bröstcanceropererade patienter svar om rätt bh utifrån forskningsresultat istället för baserat enbart på erfarenhet. Så uppkom idén om en studie som undersöker vilken typ av bh som var mest effektiv att lindra symtom efter en bröstcanceroperation. I studien utgår man från patienternas behov där målet är att minska symtom och öka livskvaliteten efter bröstcanceroperation. Malin menar att forskningsresultaten fått en direkt klinisk betydelse och nytta för patienterna på Karolinska. De erbjuds nu den stabila bh:n med kompression. Läs hela studien här. 

 

NordiCares stabila postop-bh Mirabelle var den mest effektiva för att minska smärta efter operationen och upplevdes som mer bekväm. Den gav ett bra stöd och därmed ökad trygghet och rörelseförmåga efter operationen. Läs mer om Mirabelle postop-bh här.

 

 

Sammanfattning av studien

 

• Att använda en stabil bh med kompression är det optimala evidensbaserade valet för att minska smärta efter bröstcanceroperation jämfört med mjuk bh.

 

• En stabil bh med kompression ökar patientens rörlighet, komfort och känsla av trygghet efter bröstcanceroperation.

 

• Fördelen med mindre smärta efter bröstcancerkirurgi har hög klinisk relevans för patienten att förbättra återhämtningen och livskvaliteten.

 

Syfte


Studien syftade till att jämföra två olika postoperativa bh:ar efter bröstcanceroperation och utvärdera deras inverkan på resultatsmärta.

 

Metod


Studien inkluderade 201 patienter schemalagda för bröstbevarande kirurgi. Deltagarna randomiserades till antingen en mjuk bh eller stabil bh med kompression. Patienterna rekommenderades att använda bh:n 24 timmar om dygnet i 3 veckor, registrera daglig smärta (NRS), analgetikaanvändning och timmars användning av bh.

 

Resultat


Uppföljning slutfördes av 184 patienter. Bland dessa rapporterade patienter randomiserade till den stabila bh:n med kompression signifikant lägre smärtpoäng än de som randomiserades till den mjuka bh:n. Patienter som använde den stabila bh:n med kompression rapporterade signifikant högre nivåer av komfort, känsla av trygghet under aktivitet, mindre svårigheter att röra armen samt stöd och stabilitet för det opererade bröstet jämfört med de som använde den mjuka bh:n.

 

Slutsats


Att använda en stabil behå med kompression är det optimala evidensbaserade valet efter bröstcanceroperation för att minska kvarvarande smärta 3 veckor efter operationen, vilket ökar rörligheten, komforten och känslan av säkerhet.

 

Trial registration number

 

NCT04059835 at www.clinicaltrials.gov.