Ljumskbråck är vanligt hos män och visar sig som en mjuk och synlig utbuktning på huden i närheten av ljumsken. Denna utbuktning, som uppstår vid en försvagad bukvägg, går ibland att trycka tillbaka och försvinner oftast när man ligger ner. Vissa märker inte av ljumskbråcket alls, men i de flesta fall ger ljumskbråck ett lätt obehag med en känsla av tyngd i området. Ibland kan bråcket ge svårare besvär med värk och stickande eller brännande känsla och kan även ge lite ont i magen eller i pungen. Det är inte ovanligt att det gör som mest ont när bråcket precis börjar träda fram. Värken och utbuktningen kan ofta bli värre när man tar i, hostar, skrattar, böjer sig, ställer sig eller lyfter något tungt.

 

 

Inklämt ljumskbråck

 

Upptäcker man att bråcket plötsligt ger väldigt mycket värk kan det ha uppstått ett så kallat inklämt ljumskbråck. Det innebär att innehållet har klämts och att bråcket måste opereras så fort som möjligt.

 

 

Lindra besvären

 

Barn som drabbats av ljumskbråck opereras i stort sett alltid, men en vuxens ljumskbråck opereras endast när det bedöms ge stora besvär. Har man mildare symtom kan man försöka lindra besvären själv. Det gäller även om operation av någon anledning inte är möjlig eller under tiden man väntar på operation. Man kan till exempel försöka trycka tillbaka bråcket, vilket är enklast i liggande ställning på rygg med böjda ben. Genom att föra handen med lätt tryck över bråcket underifrån upp mot magen kan bråcket gå ner och lindras för stunden. Man kan även prova att försiktigt massera tillbaka bråcket. För att förhindra att ljumskbråcket växer eller ger besvär bör man undvika tunga lyft och aktiviteter som ökar trycket i buken, som till exempel vissa typer av styrketräning. De rörelser som ger en obehaglig känsla i bråcket är ofta bra att undvika, det är därför viktigt att lyssna på sin egen kropp. Rökning och övervikt kan också påverka bråcket negativt.

 

Effektiv hjälp

 

Ett effektivt och smidigt hjälpmedel som kan lindra besvären är bråckband, även kallat bråckbandage eller bråckbälte. Stödet från bråckbältet ersätter den svaga delen av bukväggen där ljumskbråcket uppstått och hjälper till att hålla tillbaka bråcket så att det ger mindre obehag. Bråckband förebygger även att bråcket växer. De finns för både enkelsidigt och dubbelsidigt ljumskbråck och innehåller urtagbara pelotter som kan ge extra stöd och förhindra att bråcket faller ut.

 


Läs fler atiklar om bråck