Efter en estetisk eller medicinsk bröstoperation bärs ofta en postoperativ bh under rehabiliteringen. Med stort fokus på material, funktion och design ska en postop-bh bidra till bättre läkning, där kompression och avlastning är avgörande. För att en postop-bh ska vara bekväm samt ge det lyft och stöd man behöver, är det väldigt viktigt att man använder rätt storlek. Det lönar sig därför att vara noggrann och ta god tid på sig när man ska mäta och välja storlek, både när det gäller postop-bh och din vanliga bh. Faktum är att majoriteten av kvinnor faktiskt använder fel storlek på sina bh:ar. Ofta tar man samma storlek som tidigare och tror att dålig passform beror på en konstig eller ovanlig byst, vilket väldigt sällan är orsaken.

 

För att undvika att din bh skaver, klämmer, drar eller ger obehag är det viktigt att mäta på rätt sätt. Det finns dock inga garantier för att en rätt utmätt bh sitter helt perfekt, man kan behöva prova sig fram mellan närliggande storlekar eller modeller för att till slut hitta helt rätt.

 

En bh har två storlekar, ett tal och en bokstav. Talet bestäms av omkretsmåttet under bysten och anger ryggbandets storlek (t.ex. 75). Bystmåttet runt brösten omvandlas till en bokstav och indikerar kupstorleken (t.ex. B). Din bh-storlek är omkretsmått (bandstorlek) och kupstorleken ihopsatt (t.ex. 75B).

 

Innan du börjar mäta behöver du ta på en ovadderad bh och ha ett måttband redo. Mäter du på dig själv underlättar det att stå vid en spegel, annars kan man med fördel be en vän att mäta. Ryggbandets storlek är viktigast, därför bör man alltid ta omkretsmåttet först. Ryggbandsmåttet ligger sen till grund för vilken kupstorlek du ska ha. Många tror att kupstorleken anger bystens storlek, men den avser skillnaden på omkretsmått och bystmått. En C-kupa är alltså olika stor i storlekarna 70C och 90C. På samma sätt är kuporna hos 80A och 75B lika stora och kallas då systerstorlekar, detta förklaras mer längre ned.  

 

Omkretsmått (1)

 

Börja med att ta ett tight mått på bar hud runt hela kroppen, precis under bysten. Se till att måttbandet är rakt med samma höjd överallt och dra sen åt ordentligt. Där har du nu ryggbandets mått. Avrunda till närmaste 0- eller 5-tal (t.ex. 77 cm = 75).  

 

 

Bystmått (2)

 

Bystmåttet tas också runt hela kroppen men där bysten är som bredast, vilket brukar vara vid bröstvårtorna. Här ska du inte dra åt, utan bara låta måttbandet ligga löst men rakt mot bh:n. Avrunda bystmåttet (tex 90,3 cm) till närmaste heltal (t.ex. 90). För att få fram bystmåttet lite mer exakt, kan man i stället välja att mäta från mitten av ryggraden till mitten på bröstbenet och multiplicera det måttet med två.   

 

 

Kupstorlek

 

För att få fram kupstorleken tar du bystmåttet minus omkretsmåttet (t.ex. 90 - 75 = 15). Summan avgör kupstorlek enligt tabellen nedan (t.ex. 15 = B).

 

Kupstorlek

12-14 = A

14-16 = B

16-18 = C

18-20 = D

20-22 = E

22-24 = F

24-26 = G

26-28 = H

28-31 = I

 

 

Bh-storlek

 

Din slutliga bh-storlek är alltså omkretsstorleken ihop med kupstorleken (t.ex. 75 B).

 

 

 

Systerstorlekar

 

Om bh:n med storleken du fått fram inte sitter perfekt, kan man prova en bh med så kallad systerstorlek. Om kupan känns bra men omkretsen för stor, så bör man gå ned en omkretsstorlek. För att då få rätt förhållande till kupan behöver man gå upp en kupstorlek (t.ex. 75B = 70C). Känns omkretsen för trång bör du i stället gå ner i kupstorlek (t.ex. 80A).

 

Systerstorlekar (Varje rad har samma storlek på kupa)

65A

70A = 65B

75A = 70B = 65C

80A = 75B = 70C = 65D

85A = 80B = 75C = 70D = 65E

85B = 80C = 75D = 70E = 65F

90B = 85C = 80D = 75E = 70F = 65G

90C = 85D = 80E = 75F = 70G = 65H

95C = 90D = 85E = 70F = 70G = 70I

 

Bh:ar efter bröstoperation

Kontrollera att din bh sitter rätt

 

  • Bh:n ska ha samma höjd fram och bak.

  • Den ska inte åka upp i ryggen, då är förmodligen ryggbandet för stort eller för axelbanden för korta.

  • Dina fingrar ska precis får plats innanför ryggbandet.

  • Brösten ska inte välla ut och ge ”dubbla” bröst, då är kupan oftast för liten.

  • Det ska inte bukta ut vid armhålan, då kan kupan vara för liten.

  • Bysten ska inte synas på undersidan av bh:n, då kan kupan vara för liten.

  • Finns det en bygel ska den sitta precis under bysten.

  • Det ska inte bildas en glipa i kupan, då är den för stor.

  • Axelbanden ska inte skära in, då läggs för mycket vikt på axlarna. Prova att spänna ut axelbanden.

  • Axelbanden ska inte glida eller sitta för långt ut på axlarna. Spänn då in dem och gärna regelbundet, eller prova en mindre storlek på ryggbandet.

  • Se till att axelbanden endast håller kuporna på plats, det är ryggbandet som ska lyfta och ge stöd för bysten.

  • Om kupan veckar eller skrynklar sig är den förmodligen för stor.

  • Ryggbandet ska inte skära in i ryggen eller i sidan, då är det för litet.

  • Kupan ska sitta bekvämt och omsluta hela bröstet.

  • Se till att bh:n sitter bra på båda sidorna.

  • Kontrollera att bh:n stannar kvar på samma plats när du lyfter upp armarna, annars kan ryggbandet vara för stort.

  • Se till att en ny bh sitter bra i det yttersta läget för att ha möjligheten att spänna in när bh:n töjer sig med tiden.

  • Tänk på att din kropp sannolikt ändras över tid, mät därför regelbundet.

 

För hjälp med rätt storlek eller modell på våra bh:ar, kontakta gärna vår kundtjänst på 042-35 22 20 eller mejla info@nordicare.se.